Només per a subscriptors d'EL 9 NOU. Si encara no n'ets, fes-te'n.

Club de premsa

19
abril
19/04/2018 a les 20:00 - Sala de l'Auditori Antiga Caixa de Manlleu, de Vic

Jaume Alonso-Cuevillas i Joan Queralt

Els ponents van entrar a l’auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu amb les més de dues-centes persones que l’omplien des de mitja hora abans dempeus, aplaudint i amb crits a favor de la llibertat de presos. La judicialització de la política ha convertit en protagonistes del procés independentista advocats com Jau-me Alonso-Cuevillas i Joan Queralt, catedràtics tots dos de Dret i en el primer cas, a més, defensor de Car-les Puigdemont. Desenes de persones es van quedar fora per motius de seguretat per l’aforament de la sala i més una seixantena més, a part dels que ho van seguir per streaming a través de la web EL9NOU.CAT, ho van poder veure també en directe per una pantalla instal•lada a la seu del diari, a la plaça de la Catedral de Vic. Tant Alonso-Cuevillas com Queralt, que van agrair la rebuda “tot i ser conscients que van dirigits cap als nostres presos polítics que són a la presó injustament i indegudament”, es van mostrar optimistes amb el final del procés. Així ho van manifestar en l’acte del Club de Premsa d’EL 9 NOU que es va fer dijous al vespre a Vic.
Alonso-Cuevillas, advocat de Puigdemont, va assegurar que les pressions que rebrà l’Estat espanyol se-ran cada cop més grans. “La part bona és que Europa ha obert els ulls”, i “tot i que la Unió Europea és un club d’estats ja es comencen a produir els primers brots verds de suport”. L’advocat va dir que era “altament optimista” amb les decisions que prendran els òrgans judicials d’Alemanya, Escòcia i Bèlgica. I que si el que consideren el màxim responsable, l’expresident Puigdemont, no pot arribar a ser jutjat o només ho pot ser per un delicte “tindran un problema molt gran”. Tot i això, va alertar que pels delictes de malversació, si es demostrés que hi ha hagut diners públics destinats al referèndum, se’ls podrien arribar a demanar fins a 12 anys de presó. L’advocat va ser crític amb el govern espanyol i va dir que quan van detenir Puigdemont a Alemanya van pensar que com que el govern era amic ho tindrien fàcil, però “desconeixien la solidesa de la justícia i els jutges alemanys”. Per Alonso-Cuevillas, la solució vindrà per la via econòmica. Creu que l’Estat espanyol no està en una bona situació econòmica –va citar que hi ha un PIB inflat i un deute molt superior al que es reconeix– i pot arribar a ser intervingut com va passar a Grècia. En aquest cas, a canvi se li podria demanar que solucionés el conflicte a Catalunya. Segons l’advocat de Carles Puigdemont, la per-secució judicial contra els polítics catalans té el seu origen en el fet que l’1-O “es van sentir humiliats i van quedar en ridícul” després de dies assegurant que no hi hauria urnes. Segons ell, la convocatòria d’un refe-rèndum en contra de la decisió del Tribunal Constitucional “podria ser il•legal, però no delictiu” i va enume-rar com diversos governs autonòmics de tots els colors polítics i fins i tot la fiscalia havien desatès resoluci-ons del constitucional sense que això tingués cap conseqüència penal. L’advocat va denunciar la manca de garanties que estan patint els polítics catalans: “No pot ser que t’acusin delictes de fins a 30 anys de presó i et citin d’un dia per l’altre sense permetre preparar una bona defensa”. Va lamentar que el jutge Pablo Lla-rena utilitzi la primera persona en les interlocutòries perquè això el situa com a víctima i “la llei diu molt clar que qui és víctima no pot ser jutge”. “Patirem, va per llarg, potser però no ho podrem solucionar en pocs anys, però estic convençut que guanyarem”, va concloure la seva intervenció.
Queralt, catedràtic de Dret Penal de la UB, va dir que “estem en un procés involutiu en què torna a sortir el fantasma de la intolerància i on hi ha un pensament únic”. Va destacar que Puigdemont i la resta de mem-bres del govern de la Generalitat “són els únics polítics empresonats i exiliats a Europa i això no passava des de la Segona Guerra Mundial”. Per Queralt, hi ha hagut “un retrocés en garanties individuals i com a poble”, però el més preocupant, segons ell, és “la regressió de pensament”. “Hem reduït la paraula demo-cràcia a la unitat d’Espanya”, va dir. El catedràtic va anar desmuntant un a un els delictes dels quals s’acusa els membres del govern.