Només per a subscriptors d'EL 9 NOU. Si encara no n'ets, fes-te'n.

Club de premsa

31
març
31/03/2017 - CEMAV de Granollers

Enric Puig, David Esteban i Jordi Bernabeu - Esclaus de la tecnologia

Josep Villarroya
“La tecnologia sorgeix de la necessitat de buscar solucions per resoldre problemes, però ha seguit camins impredictibles i genera problemes que requereixen solucions diverses i complexes. Les solucions simples no serveixen”. Ho deia divendres al vespre David Esteban, experimentat coordinador de programes i projectes europeus i contractat freqüentment per diverses unitats i agències executives de la Comissió Europea per avaluar i revisar projectes relacionats amb la innovació i l’aplicació avançada de tecnologies TIC, durant la tercera sessió del Club de Premsa d’EL 9 NOU, que, sota el títol Esclaus de la Tecnologia, es va fer divendres al vespre a la sala d’actes del Cemav de Granollers.
Esteban va admetre que en la gestió de la privacitat de les persones, calen instruments tecnològics, però en aquest àmbit “hi ha molt camí per recórrer”. Però, més enllà de la tecnologia, Esteban va dir que, en la dependència tecnològica, cal aplicar el sentit comú i va posar un exemple. “Realment necessitem un televisor intel·ligent amb càmera i amb micròfon. Cadascú ha de buscar el punt d’equilibri on es trobi còmode en la seva vida personal i laboral”.
En la taula rodona van participar també el filòsof Enric Puig, autor del llibre La gran adicción i el psicòleg Jordi Bernabeu, del Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Granollers i que ha treballat en el projecte Sobrepantalles, que analitza l’impacte de les noves tecnologies entre els alumnes d’ESO.
Puig va posar de relleu que les TIC, a diferència d’altres tecnologies, “han monopolitzat tot el temps” i que, tot i que, com passa també amb totes les tecnologies, depèn del comportament dels usuaris, “al darrere hi ha una ideologia”. Puig va repassar la història d’internet, que va néixer com una eina per facilitar les comunicacions entre departaments universitaris. L’any 2000, amb l’aparició de Google, els cercadors donen un servei gratuït que situa les pàgines en funció de les recerques que es fan. “Això fa que calguin moltes entrades i que els continguts s’omplin amb les aportacions dels usuaris. Com més tràfic, millor. I aquest model de negoci suposa un problema perquè les plataformes s’han basat en el desig de reconeixement per part dels altres”, va dir. I va afegir que un dels elements de la dependència prové del concepte d’espera continuada. “Dipositem preguntes al dispositiu per vies diverses, com Instagram, Whatsapp, Twitter i, a cada notificació, estem a l’espera de la resposta definitiva, que mai arriba i això genera dependència”.
Puig va defensar que cal incloure nous discursos no banals “que diguin que la tecnologia emana de la idea de servei públic, però que també genera problemes”.
Per la seva banda, Jordi Bernabeu va explicar que, en els darrers anys, pares, mares i mestres mostren la seva preocupació per l’ús excessiu de les tecnologies dels joves i l’efecte en el seu rendiment acadèmic i en les relacions socials. L’estudi va permetre descobrir que l’ús de l’ordinador com a eina de treball no creava addicció i que l’ús d’internet, per si mateix, tampoc. En les persones que tenien dificultats, hi havia un problema de base relacionat amb la gestió de la solitud, o problemes de comunicació familiar, tenint en compte que, per a les relacions socials, “internet té una funció de refugi”, va dir Bernabeu. El psicòleg va dir que, més que de tecnologia, val parlar de respecte i de convivència. “Internet no ha inventat cap problema, ha redimensionat els que ja existien”.