Només per a subscriptors d'EL 9 NOU. Si encara no n'ets, fes-te'n.

Club de premsa

27
gener
27/01/2017 - CEMAV Granollers

Francesc-Marc Álvaro - Els efectes de l'independentisme sobre el nacionalisme

Josep Villarroya
El periodista i escriptor Francesc-Marc Álvaro va obrir divendres a Granollers el cicle de conferències del Club de Premsa d’EL 9 NOU parlant sobre els efectes de l’independentisme sobre el nacionalisme i es va mostrar crític amb el procés. L’acte, que es va fer al Cemav de la Mútua Granollers, el va presentar el director general d’EL 9 NOU, Jordi Molet i hi van assistir unes 60 persones, entre les quals, representants de diferents partits polítics i entitats de la societat granollerina i vallesana.
Francesc-Marc Álvaro, premi nacional de Periodisme l’any 1994, col·laborador de mitjans escrits i emissores de ràdio i autor d’una desena de llibres, entre els quals Ara sí que toca! El pujolisme, el procés sobiranista i el cas Pujol (2014) i Perquè hem guanyat (2015), es va referir al cas Santi Vidal, del qual va dir que “és un símptoma d’algunes coses, com una manca de sentit d’estat tremenda de tot l’independentisme”. “Si tu vas a construir un estat nou, has de tenir coses molt clares que et donin autoritat. I no som gaire bons en això”.
L’escriptor creu que tot el procés pateix el que va qualificar com una “manca d’estat major”, sense arribar a ser “el ejército de Pancho Villa, tot i que a vegades ho sembla”. Va advertir que el procés està tocat per “pulsions purament partidistes i personalistes” que creu que són “humanes, però incomprensibles” i que infecten el procés i el destrueixen per dins i que no convenen “per fer un torçabraç amb l’Estat”. I sobre la CUP, va afirmar que, en un estat constituït té el seu espai, però ara “no ajuda a construir, sinó que et complica la reraguarda”. “En un context així, surt un Santi Vidal i m’estranya que no en surtin més”.
En el cantó de les coses positives, el periodista va dir que hi ha molta voluntat i un 48% de suport, però adverteix que hi va haver un error d’interpretació en els resultats de les eleccions del 27-S i que només Antonio Baños, de la CUP, va fer una interpretació correcta quan va dir: “Hem fet un gran resultat, però no en tenim prou”, en paraules de Baños citades per Álvaro. “No és suficient per al full de ruta promès i va faltar cintura a Junts x Sí, que no va assumir que el caire plebiscitari de les eleccions no s’havia assolit. S’havia d’haver assumit que calia reescriure el full de ruta i els terminis. Ens hauríem estalviat algunes coses”.
Va dir que cal respectar la indefinició de l’entorn dels Comuns sobre la independència, però va fer una advertència: “Estem fent el debat sobre quina república farem abans d’aclarir si anirem tots a la presó per secessió”.
I sobre el futur, va apuntar que no creu que des del govern de l’Estat es canviï l’esquema. “Pensen que nosaltres col·lapsarem internament i buscaran un Millo/Duran/Iceta que gestioni una mica això, però jo crec que aquesta previsió s’hauria de poder desmentir”. Va dir que el president Carles Puigdemont convocarà el referèndum, “que no vol dir que es pugui fer” i que, arribat aquest moment, caldrà veure “el paper de la gent”. “Hi ha qui pensa que s’hauria de sortir al carrer per fer pressió, però fins ara totes les mobilitzacions han estat festives i ara l’esquema és diferent”. I va apuntar la importància d’alguns agents, com els sindicats. “Ajudarien a parar el país? O només comptaríem amb Òmnium i l’ANC”. Segons ell, l’ANC té capacitat per mantenir ocupades les places durant un temps, però, fins i tot així, es va preguntar: “Les mobilitzacions al carrer alterarien l’actitud de Madrid?”.