Només per a subscriptors d'EL 9 NOU. Si encara no n'ets, fes-te'n.
25/04/2008 - teatre Can Rajoler, de Parets.

Vallesà de l'any 2007: Germà Morlans

Guanyador del premi al Vallesà de l'any 2007

J.V.
Els lectors d’EL 9 NOU han escollit el doctor Germà Morlans, responsable de la Unitat de Cures Pal·liatives de l’Hospital de Granollers, com a guanyador del premi Vallesà de l’any en la seva segona edició. El resultat de la votació, que s’ha fet a través d’unes 600 butlletes que han fet arribar en les darreres setmanes els lectors del periòdic, es va proclamar aquest dijous al vespre en un acte que es va fer al teatre Can Rajoler, de Parets.

Enguany hi havia dotze candidats al premi, entre els quals van sorgir els cinc finalistes que, a més de Morlans, van ser Xavier Castellsagué, Martí Boada, Josep Maria Miró i Mònica Sabata. Morlans pren el relleu així a la guanyadora de la primera edició del premi, l’any passat, Mercè Riera, fundadora d’El Xiprer de Granollers. Unes 200 persones van assistir a l’acte que va comptar, entre altres, amb la presència de l’alcalde de Parets, Joan Seguer i el president del Consell Comarcal i alcalde de la Llagosta, Antonio Rísquez.

Sense poder amagar l’emoció, Morlans va tenir un record especial “per a totes les persones que hem atès. Sense ells no tindríem raó de ser”. De fet, la unitat es va crear l’any 1997 i l’any passat va commemorar el seu desè aniversari. Va fer extensiu el reconeixement a tot el seu equip, es va referir a l’Hospital de Granollers, “on m’he fet metge” i va dedicar el premi especialment “als meus companys i companyes que ara estan treballant, entre altres llocs al servei d’urgències, i al col·lectiu d’enfermeria que ha passat una etapa difícil, però que ja ho està superant”. Amb paraules tallades per l’emoció també va agrair el suport de la seva família, la seva donar, Roser, i als seus amics del seu poble, Llinars. Entre el públic hi havia, precisament, l’alcalde de Llinars, Martí Pujol.

El president del consell d’administració de Premsa d’Osona, editora d’EL 9 NOU, Miquel Codina, va lliurar el premi a Morlans i va destacar que els candidats demostren la vitalitat de la comarca. “Tots ells són l’expressió de la vitalitat del Vallès Oriental, una comarca que mira cap al futur, però que no renuncia a la seva història i als seus costums”, va dir. “Pretenem que aquest acte fomenti el sentiment de pertinença a una realitat social, política, econòmica i geogràfica indiscutible, encara que alguns l’ignorin. la festa dels vallesans de l’any ha de contribuir a l’autoestima que precisa una comarca singular, que és capaç de mantenir la personalitat, malgrat la seva proximitat a l’àrea metropolitana”.
En la presentació de l’acte, l’alcalde Seguer va destacar el paper “de promoció social i cultural” i de “referent de la premsa comarcal de proximitat” d’EL 9 NOU.

La festa va acabar amb el sorteig d’una estada d’un cap de setmana per a dues persones a l’hotel Grèvol, de Llanars, entre totes les persones que van participar en ladesignació del Vallesà de l’any enviant butlletes de votació a EL 9 NOU. El premi se’l va endur Maria Carme Borrell i Molina, de Llinars.

Parets del Vallès
El religiós escolapi Josep Artigas, de Caldes, va rebre el segon premi de Cooperació al Desenvolupament Humà de mans del president del Consell Comarcal, Antoni Rísquez. “Moltes gràcies per donar-nos l’oportunitat de descobrir els fruits de la teva constància, del teu optimisme i de la teva empenta”, va dir Rísquez, que va repassar la seva trajectòria al Senegal. Va afegir que el premi no té només un valor econòmic i un reconeixement públic. “Volem contribuir amb ell a la reflexió sobre com n’és d’important implicar-se, prendre part i comprometre’s en una causa”. En el moment de recollir el premi, dotat amb 11.000 euros, Artigues va confessar que se sentia “molt petit al costat del meu pare com podria ser en Jordi Mas –es referia al guanyador del premi de l’any passat– o les cinc persones que m’han precedit”. En la pàgina 6 d’aquesta mateixa edició es publica una entrevista amb Artigas.

Gemma Nadal
El doctor Germà Morlans ha estat al capdavant de la Unitat de Cures Pal·liatives de l’Hospital de Granollers, que treballa per millorar el confort dels malalts terminals, des de la seva posada en marxa, l’any 1997. En aquesta unitat, el tracte humà enllaça amb el mèdic, en uns moments molt difícils per a la persona que ha d’encarar la mort o per al familiar que ha d’afrontar una pèrdua.

Morlans va néixer a Llinars l’any 1956, i es va llicenciar en medicina a la UB. Posteriorment, es va especialitzar en medicina interna i geriatria, i va fer un màster en gerontologia clínica (UAB). Treballa a l’Hospital de Granollers des de l’any 1979. El 2009 farà 30 anys que treballa al centre, on és el metge més antic del servei de geriatria.

Al llarg de deu anys de funcionament, la unitat, que és a la tercera planta del centre geriàtric Adolfo Montaña, ha realitzat uns 2.600 ingressos. La patologia predominant és el càncer (82%), encara que també hi ha malalts d’esclerosi lateral amiotròfica, demència senil o malaltia pulmonar obstructiva crònica. Morlans explicava en aquest periòdic, fa uns mesos, que el pacient tipus és “un home jove, d’una seixantena d’anys, amb els fills joves, i fins i tot encara amb pares”. De tota manera, també hi ha gent molt jove. Reduir el patiment és la primera feina de l’equip. “Actualment es pot pal·liar un 90% del dolor dels ingressats”, subratlla.

L’atenció al familiar és un dels puntals de la tasca de la unitat. El programa d’atenció al dol, per exemple, consta d’un seguiment al que ha estat el cuidador del malalt que ja ha mort. Un psicòleg li truca mesos després, per saber com està. A més, també es fan xerrades de suport emocional a les famílies.

Morlans considera humanament enriquidora la seva tasca al capdavant de la unitat. “Fa deu anys no ho hauria dit, però continuo sense saber si l’ésser humà té una altra dimensió que el pugui portar a decidir en quin moment deixa de respirar”. “En el moment que comença l’agonia, els pacients poden viure entre dos o tres dies, però moltes vegades la mort arriba just després d’aquella visita esperada, de retrobar-se amb algú”, assenyala. Un dels exemples que posa, i que ha viscut de ben a prop, és el de les mares malaltes, “que solen morir majoritàriament quan els seus fills no hi són, per estalviar-los el patiment”. Dins l’Hospital, Morlans és membre de la junta facultativa i del comitè de bioètica. També es mostra compromès amb els drets dels treballadors, i forma part del comitè d’empresa i del Sindicat de Metges de Catalunya.

En tot cas, però, el premi Vallesà de l’Any 2007 no és el primer que reconeix la tasca de Morlans. L’any 2004, el Consell General de Metges de Catalunya li va atorgar un Premi a l’Excel·lència Professional, en el Congrés de la Professió Mèdica de Sitges.

Morlans recordava, en un reportatge publicat a EL 9 NOU el 6 de desembre de 2004, com va viure com a metge l’accident ferroviari de les Franqueses, de l’any 1979, que va provocar 22 morts i una cinquantena de ferits. L’impacte de dos trens va ser a dos quarts de deu del matí. Morlans destacava, en aquell reportatge, la boira espessa en arribar al lloc dels fets, els gemecs de la gent atrapada dins dels combois i la desorganització dels primers moments a l’Hospital.

Morlans va ser regidor del PSC a Llinars durant dos anys. A les eleccions de l’any passat, va formar part de la candidatura del Mall. També és un gran aficionat a l’esport. Va ocupar un temps, la presidència del CB Llinars i ha participat a la Mitja Marató de Granollers com a metge voluntari. També ha estat actor dels Pastorets que es fan a l’Hospital. Forma part de l’orquestra Principal Primera, que acompanya la colla Giola en la seva ballada anual de gitanes per Carnaval.


Abans de donar-se a conèixer el nom del guanyador del premi Vallesà de l’any els cinc finalistes d’aquesta segona edició van pujar a l’escenari del teatre Can Rajoler de Parets, on es va celebrar la cerimònia. D’esquerra a dreta, Germà Morlans, Mònica Sabata, Xavier Castellsagué, Laia Boada –la filla de Martí Boada va recollir la distincio en nom del seu pare que no va poder assistir– i Josep Maria Miró. Durant l’acte es van projectar diversos documentals que repassaven la trajectòria de tots cinc finalistes i destacaven els fets que els han fet mereixedors de la distinció. També es van recordar els noms de les 12 persones que optaven inicialment al premi i que van ser seleccionats prèviament per un jurat format per periodistes d’EL 9 NOU i altres personalitats de la comarca,

Unes 200 persones gairebé van omplir Can Rajoler
El teatre de Can Rajoler, que l’any passat va complir deu anys, va acollir el lliurament dels premis en la segona edició del Vallesà de l’any que organitza EL 9 NOU.

Artigas va agrair el premi de cooperació del Consell Comarcal
El sacerdot escolapi de Caldes i cooperant al Senegal, Josep Artigas, en el moment d’agrari el lliurament del premi de cooperació internacional en presència del president del Consell Comarcal, Antoni Rísquez.

L’alcalde Seguer va tancar l’acte
L’alcalde Parets, Joan Seguer, va tancar l’acte destacant els valors dels candidats al premi Vallesà de l’any i el premi de cooperació internacional.

Morlans amb part del seu equip
Alguns membres de la unitat de cures pal·liatives de l’Hospital i el seu gerent, Rafael Lledó, van fer costat Morlans.