J.V.
El pallasso Tortell Poltrona, de Sant Esteve de Palautordera, va recollir aquest dimecres el premi Vallesà de l’Any 2009 que organitza EL 9 NOU i que s’atorga per votació dels lectors del mateix periòdic, que han d’escollir un dels 12 candidats proposats. L’acte de lliurament es va fer al Patronat de la Garriga.
Guarnit amb el seu característic nas vermell, Tortell Poltrona, fundador del Circ Cric i de Pallassos sense Fronteres, va agrair la distinció i va dir que se sentia “una mica indígena d’aquest país”, mentre aprofitava per explicar les activitats de la seva ONG i animava els assistents a visitar la seva pàgina web, clowns.org. Després de rebre el premi, Tortell Poltrona, reivindicava el paper de la cultura en moments complicats. “Penso que només la cultura és capaç de fer un canvi en la nostra societat i en aquests moments la nostra societat està absolutament mancada d’un canvi de valors i d’estructures. No pot ser que una gent tingui tant i que uns altres tinguin tan poc”. El guanyador va dir que tots els finalistes han fet prou mèrits i que “persones com aquestes són les que realment han d’impulsar aquest canvi en la societat”. Els finalistes d’aquest any van ser la periodista Montserrat Ponsa, de l’Ametlla; l’historiador Joan Garriga, de la Garriga; l’actor David Janer, de Granollers, i el ciclista Joaquim Rodríguez, de Parets. En les edicions anteriors del premi van guanyar Mercè Riera, d’El Xiprer; Germà Morlans, director de cures pal·liatives de l’Hospital de Granollers, i Imma Navarro, de l’associació Apadis, de les Franqueses.
Tortell Poltrona va rebre el premi de mans de Miquel Codina, president de Premsa d’Osona, empresa editora d’EL 9 NOU. “La festa de proclamació del Vallesà de l’Any és una magnífica ocasió per homenatjar els qui han excel·lit en activitats social, professionals o humanitàries i per comprovar com n’és, de viu, el teixit social de la comarca”, va dir. Va destacar els mèrits de tots els finalistes i especialment del guanyador. “Em sembla significatiu que el guanyador hagi estat un home que fa 35 anys que es dedica a fer el pallasso. Jaume Mateu, Tortell Poltrona, ha demostrat que fer el pallasso és una manera de prendre’s la vida molt seriosament. Per a ell el circ i l’ofici de pallasso formen part d’una manera d’entendre la vida. Segurament per això pertany a Pallassos sense Fronteres i periòdicament va a països del Tercer Món a portar una mica de tendresa a nens que ho passen malament”.
PREMI DE COOPERACIÓ
El Patronat també va acollir el lliurament de la quarta edició del Premi de Cooperació Internacional del Consell Comarcal, al metge de Caldes Pere Albajar, que treballa des de fa 15 anys a l’Amazònia. “És un premi a tot un equip o més ben dit a molts equips i a moltes persones anònimes de Catalunya i del Brasil, com el poble Yanomami, que és on anirà el premi”. El guardó, dotat amb 11.000 euros, anirà a l’ONG Associaciaçao Serviço i Cooperaçao com o Povo Yanomami-Secoya, que treballa amb les comunitats indígenes de l’Amazònia. “La cooperació és un tema de tots els ciutadans de la terra, cadascun des de la seva pròpia realitat té el seu paper. En un context de crisi, continuar creient en la cooperació és un fet preciós. Com deia el poeta, hem de creure que un altre món és possible”. El president del Consell Comarca, Antonio Rísquez, va destacar que el premi “ha servit per transmetre els valors d’ajuda i de col·laboració”.
Durant l’acte es va fer el sorteig d’un cap de setmana per a dues persones a l’Hotel Delfin, de Tossa de Mar, entre les persones que van participar en la votació del premi. La butlleta guanyadora, la va enviar Francisco Alabau, de Llerona, però posteriorment va renunciar al premi i es va haver d’escollir una altra, que en aquest cas havia enviat Eulàlia Purtí, de la Garriga.
La Garriga
Tots els protagonistes de la nit al Patronat de la Garriga es van fer una foto de família al final. D’esquerra a dreta Josep Mas, director d’EL 9 NOU del Vallès Oriental; Miquel Codina, president de Premsa d’Osona; l’historiador Joan Garriga; la periodista Montserrat Ponsa; el metge Pere Albajar; el ciclista Joaquim Rodríguez; el pallasso Tortell Poltrona; el director general d’EL 9 NOU, Jordi Molet; l’alcaldessa de la Garriga, Neus Bulbena i el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Antonio Rísquez. A l’acte també van assistir alcaldes i regidors dels municipis de procedència dels finalistes i els premiats, així com amics i familiars.
La Garriga
Unes 200 persones es van reunir dimecres al vespre al Patronat de la Garriga per seguir la festa de celebració del Vallesà de l’Any 2009 i el Premi de Cooperació Internacional. L’alcaldessa, Neus Bulbena, va donar la benvinguda als assistents i va explicar la importància del local del Patronat per a la vida social i cultural de la Garriga, i va recordar que era un antic teatre de principis del segle XX modernitzat i adaptat al segle XXI. Va admetre, però, que la reforma va rebre tants aplaudiments com crítiques.
Joana Serrat va posar l’acompanyament musical al lliurament dels premis
La Garriga
La cantant Joana Serrat i el grup The Sofa Dreams, format per tres músics, va posar el complement musical a la nit interpretant diverses peces intercalades entre les diferents parts de l’acte. També va acompanyar la projecció dels vídeos dels finalistes.
El trofeu, obra de Roser Nadal, de Lliçà d’Amunt
La Garriga
Com és habitual, el guanyador del premi Vallesà de l’Any 2009 va rebre una reproducció de la portada d’EL 9 NOU feta en ceràmica per l’artista de Lliçà d’Amunt Roser Nadal. Els finalistes també van rebre una peça feta per la mateixa autora especialment per a aquest acte.
Caldes Solidària va acompanyar Albajar
La Garriga
Diversos membres de Caldes Solidària –en la imatge Daniel López Codina, el primer per la dreta– van acompanyar Albajar al Patronat. També hi va anar l’alcalde de Caldes Jordi Solé, que en la imatge apareix entre Neus Bulbena i Antonio Rísquez.
J.V.
El circ és cultura i la cultura és una eina que uneix els pobles que trenca les fronteres i les barreres “i s’hauria d’utilitzar més”. Ho va dir Jaume Mateu, el pallasso Tortell Poltrona en una entrevista a EL 9 NOU amb motiu de la concessió del Premi Nacional de Circ que li va atorgar la Generalitat. Ho va repetir aquest dimecres al Patronat de la Garriga, on va rebre el premi Vallesà de l’Any 2009 que atorguen els lectors d’EL 9 NOU a través d’una votació. Va dir que la societat necessita urgentment un canvi de valors i que la cultura és el millor vehicle per aconseguir-ho.
El compromís de Tortell Poltrona amb els valors i la solidaritat ve de molt lluny. És president fundador de l’ONG Pallassos sense Fronteres, que va néixer l’any 1993. La llavor va ser una necessitat manifestada per un col·lectiu d’educadors que desenvolupaven un programa d’educació per a la pau en escoles de Catalunya. En aquest marc es va convidar Tortell Poltrona a actuar al camp de refugiats de Veli Joze, a Savudrija, a Croàcia, el 26 de febrer de 1993.
Aquesta experiència va demostrar la utilitat de les activitats artístiques i socioeducatives per millorar la situació psicològica de societats que viuen situacions de conflicte bèl·lic o bé de desastres naturals. Actualment, Pallassos sense Fronteres fa centenars d’actuacions per països de tot el món.
En l’entrevista de l’any 2005, Tortell Poltrona explicava que aprofita el moment en què el Circ li ho permetia per fer actuacions a diferents països. De fet, aquell mateix any va actuar a Sri Lanka per als nens afectats pel tsunami. Aquest dimecres, aprofitava el lliurament del premi per fer proselitisme de l’associació. “L’any passat vam fer 448 actuacions en 24 missions i aquest any ja portem 12 expedicions, quatre a Haití, una a Xile i la resta a l’Orient Mitjà. Si voleu informació podeu entrar a clowns.org”, deia al públic.
35 anys de professió
Tortell Poltrona va celebrar l’any passat 35 anys de professió estrenant l’espectacle Tortell Poltrona: 35 anys fent de pallasso. El muntatge es va presentar a la carpa del Crac i després es va instal·lar a la plaça Margarida Xirgu, davant del Teatre Lliure de Barcelona. El muntatge va ser un homenatge a la carrera artística de Jaume Mateu, que l’any passat també va obrir una escola de circ. El nom de Tortell Poltrona va íntimament lligat al del Circ Cric, que es va estrenar oficialment com a circ itinerant el dia de Sant Jordi de 1981. Abans, però, ja hi havia hagut actuacions al carrer i en alguns espais escènics. Les actuacions tenien la participació dels germans Poltrona, el Dr. Soler, Vitore i Nanni o Josep Ventura. L’any 2007, la Societat General d’Autors i Editors i la Fundació Autor li va retre un homenatge amb la publicació del llibre El món fascinant del Circ Cric. La presentació es va fer a la seu de la SGAE, a Barcelona, i va reunir un nombrós grup d’antics components del circ que van acompanyar Poltrona i la Senyoreta Titat (Montse Trias).
La primera etapa del Circ Cric va durar un any, durant el qual va visitar 21 poblacions i va tenir 57.000 espectadors. L’any 1995 van començar les produccions del Circ Crac, és a dir, el Centre de Recerca de les Arts del Circ, un projecte que inclou la creació i exhibició d’espectacles, una escola de circ per a professionals i un indret de divulgació de les arts del circ entre els escolars. Milers de nens i nenes de primària hi passen cada any.
Poltrona, que entre altres premis ha rebut la medalla al Mèrit Cultural, Polític i Esportiu que el 1994 li va atorgar el govern de Palestina, no s’ha estat de mostrar-se crític amb l’administració. L’any 2007 va decidir suspendre les gires queixant-se de les traves que posaven els ajuntaments i l’any passat va criticar la política cultural de la Generalitat, que només destina un 0,8% del pressupost de Cultura a les arts del circ.