17/05/2013 - Ateneu de Sant Celoni

Vallesà de l'any 2012: Laia Guinjoan

Guanyadora del premi Vallesà de l'any 2013

J.V.
Laia Guinjoan, de la Garriga, responsable de les campanyes solidàries del Banc dels Aliments de Barcelona és la Vallesana de l’Any 2012. El resultat de les votacions dels lectors d’EL 9 NOU durant les darreres setmanes es va fer públic en la gala d’aquest dimecres al vespre a l’Ateneu de Sant Celoni. “Aquest no és un premi per a mi, és per als 250 voluntaris del banc i els milers de col·laboradors que treballen en les campanyes”, va dir Guinjoan en el moment de recollir la placa que la distingia amb el premi de mans del president de Premsa d’Osona, editora d’EL 9 NOU, Miquel Codina.

La guanyadora ho va aprofitar per recordar la nova campanya de recapte d’aliments, que es farà a partir del dia 1 de juny. “Segur que serà tot un èxit gràcies a la feina de tots els voluntaris i dels donants”, va dir Guinjoan.

De fet, la solidaritat va estar molt present en tota la gala. Tres dels quatre altres finalistes també hi estan molt relacionats. Eugeni Fernández, coordinador de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de l’àrea de Granollers va cedir la paraula a una membre de l’entitat, l’Anna, una dona que va estar en risc de perdre casa seva. “És difícil resumir el que han estat 14 mesos sense casa i amb una filla de 13 anys. Gràcies a la PAH he pogut recuperar el meu pis i ara en sóc un membre actiu”. La doctora Guadalupe Peñalva, coordinadora del programa de Diagnòstic Precoç del Càncer de Mama de l’Hospital de Granollers i col·laboradora d’Oncovallès, va fer una crida a mantenir la qualitat del sistema sanitari. “Tenim una de les millors sanitats del món i confio que entre tots aconseguim que continuï sent així i que tothom vegi clar que hem de lluitar per aconseguir-ho”.

La monja carmelita vedruna Maria Dolors Sitjes, cap del servei d’acompanyament religiós de l’Hospital de Granollers, va destacar els 40 anys de treball al centre, que ha viscut “sempre amb un esperit de servei”.
El ciclista Joaquim Rodríguez, de Parets, número 1 del rànquing UCI l’any passat, no hi va poder assistir per problemes d’agenda.

El compromís social i humà dels finalistes i la guanyadora el va posar de relleu també Miquel Codina en la cloenda de l’acte. “Sovint el pessimisme en què s’ha instal·lat la nostra societat ens amaga projectes engrescadors realitzats per persones que creuen en el que fan i que no hi escatimen esforços. Però en nits com la d’avui, tenim el plaer de comprovar com al nostre entorn comarcal hi ha gent il·lusionada que, amb esforç i tenacitat, és capaç d’aconseguir els objectius que es proposa”, va dir. Codina es va referir en concret a la guanyadora. “La crisi ha posat de manifest la capacitat solidària de la societat. Any rere any veiem com entre els finalistes hi ha persones i entitats que s’aboquen a ajudar els qui ho passen malament. Laia Guinjoan n’és un clar exemple”.

L’acte el va obrir l’alcalde de Sant Celoni, Joan Castaño, que va donar la benvinguda al centenar de persones assistents. “Abans de tot vull felicitat EL 9 NOU per la perseverança a valorar any rere any, mèrits referents a la qualitat humana de les persones que hi opten i que actualment ens són tan necessaris per afrontar els moments de crisi econòmica i social que estem vivint i dels quals ens en sortirem amb grans dosis de confiança en les persones que treballen per una societat solidària i respectuosa”.

EL 9 NOU
Laia Guinjoan, flamant Vallesana de l’any 2012, és la responsable de les campanyes solidàries del Banc dels Aliments de Barcelona. Coordina, per tant, el Gran Recapte que anualment organitza aquesta entitat que forma part d’una fundació europea apolítica i areligiosa. A l’edició de 2012, van aconseguir una xifra rècord, més del doble que l’any anterior: 2.727.000 quilos d’aliments recollits de donacions populars en els supermercats adherits a la campanya. “Quan hi ha més crisi, com passa en aquests anys, també hi ha més solidaritat de la gent”, constata Laia Guinjoan.

La Vallesana de l’Any 2012, un reconeixement que atorguen els lectors d’El 9 NOU, va néixer a Reus (Baix Camp) fa 34 anys, però viu a la Garriga des que tenia 4 anys, quan la seva família s’hi va traslladar. Va començar a treballar en l’àmbit del màrqueting i va estar destinada a Tel Aviv (Israel) durant un any per l’empresa Reckitt Benckiser.

Acabada aquesta primera experiència laboral va marxar als Estats Units per estudiar. A la Northeastern University de Boston es va llicenciar en Direcció i Administració d’Empreses i va fer una especialització en màrqueting. Després de sis anys als Estats Units va tornar a Catalunya i des de 2010 treballa al Banc dels Aliments de Barcelona, juntament amb 6 persones més i 215 voluntaris que els ajuden cada dia.

Des del Banc dels Aliments ja pensen en la campanya d’aquest any 2013 i veuen que si augmenta més la recollida tindran problemes de logística i d’emmagatzemament. Guinjoan creu que la propera edició podria arribar a ser igual o més reeixida que la de l’any 2012: “La resposta cada cop és més bona”. Les tones de menjar recollides es reparteixen a 330 entitats que ajuden directament les persones que més ho necessiten.

A més, de l’1 al 30 de juny fan la campanya “La fam no fa vacances”, en col·laboració amb grups, entitats, esplais i escoles que fan de punt de recollida i entreguen directament els productes a entitats locals que ho necessiten i que tenen la certificació del Banc dels Aliments.