J.V.
Els constructors d’escenografies, els germans Jordi i Josep Castells, de Cardedeu, van rebre aquest dimarts al vespre el premi Vallesà de l’Any que organitza el periòdic EL 9 NOU a través de la votació dels seus lectors. La gala de lliurament del premi, que arriba a la seva novena edició, es va fer al Centre Cultural de la Roca amb l’assistència d’unes 150 persones. Els quatre altres finalistes també van rebre un reconeixement. Són Anna Pey, presidenta d’Entre Mares; Carme Amador, presidenta del Cine Club la Garriga; Daniel Juliá, director de l’associació Recursos Educatius per a la Infància en Risc, i el romancer Jaume Arnella.
Els escenògrafs no podien amagar la seva emoció i sorpresa en el moment de recollir el guardó. “És sorprenent perquè el ventall de persones nominades és d’una categoria impressionant”, deia Jordi Castells. “Ens fa molta il·lusió i especialment que sigui aquí a la Roca, on ens vam instal·lar a Santa Agnès. Quan vam trobar el lloc va ser com obrir una capsa que no s’ha tornat a tancar mai. Hem pogut treballar en un lloc sensacional al qual esteu tots convidats a venir. Gràcies a EL 9 NOU, que ha cregut en nosaltres per formar part dels candidats i a tota la gent que ens ha votat”, afegia Josep Castells.
L’alcalde de la Roca, Rafael Ros, amfitrió de la gala, remarcava els valors del premi. “És una iniciativa de la societat civil i per la societat civil i reconeix la feina que fan les persones. Ara que tant es parla de participació ciutadana i tots ens n’omplim la boca, això és el millor exemple perquè aquest premi el dóna la gent”.
El president de PROSA, empresa editora del periòdic EL 9 NOU, Miquel Codina, també remarcava el caràcter popular del premi. “Estem parlant d’un premi popular, perquè els finalistes i els guanyadors no han sorgit del criteri més o menys encertat d’un jurat, sinó de la voluntat popular dels lectors d’EL 9 NOU”, va dir, i va destacar els valors dels nominats i premiats. “Hi ha poques nits l’any que generin tanta autoestima com les nits del Vallesà de l’Any, perquè edició rere edició descobrim la força de la comarca i de la seva gent. I un any més hem pogut comprovar que tenim motius suficients per sentir-nos orgullosos de la feina que es fa des del Vallès Oriental, no només pels premiats ni tan sols pels nominats, sinó per a tota aquella gent que no s’encongeix davant les dificultats”. I també destacava la feina dels germans Castells. “La vostra dedicació durant 35 anys a la construcció d’escenografies teatrals i televisives per a Dagoll Dagom, Comediants, Flotats, La Fura dels Baus, Mario Gas, Pep Duran, Oriol Broggi, La Cubana o Carles Santos formen part del nostre imaginari i per als lectors d’EL 9 NOU és un orgull que tot això ho hàgiu fet des de la comarca”.
La gala, la va amenitzar el duet musical format per Guillem Roma i Guillem Plana i abans d’acabar es va extreure la butlleta guanyadora d’una estada amb circuit termal al balneari Blancafort de la Garriga entre les persones que han participat en la votació. La guanyadora va ser Glòria Rocabayera, de la Garriga.
EL 9 NOU
Germans Castells a banda, la festa d’entrega del guardó Vallesà de l’Any 2014 que es va fer aquest dimarts a la Roca també es va convertir en un reconeixement cap als altres quatre finalistes: l’acció del Cineclub la Garriga en defensa del cinema Alhambra; la trajectòria de l’associació Entre Mares a favor de la lactància materna i de la investigació del càncer infantil, i la tasca de l’associació Recursos Educatius per a la Infància en Risc (REIR) per afavorir infants amb risc d’exclusió. El quart finalista va ser Jaume Arnella.
Els representants d’aquestes entitats van agrair el reconeixement d’EL 9 NOU i dels seus lectors i també van destacar la projecció que els ha donat la nominació. Per Carme Amador, presidenta del Cineclub la Garriga, “ha estat impressionant pels valors que tenen totes les persones que han arribat a optar a aquest premi i cadascú des de la seva tasca en àmbits diferents. Això demostra que hi ha molta gent molt valuosa a la comarca”. En el seu parlament, Amador va destacar la lluita continuada durant mesos per aconseguir els diners necessaris per a la digitalització del cinema Alhambra. També les emocions que van viure el dia de la reestrena. “És el nostre cinema”, va dir.
Anna Pey, presidenta d’Entre Mares, va agrair el reconeixement que els arriba després de sis anys de trajectòria i després de veure com “l’entitat s’ha anat fent gran” arribant a persones més enllà de Granollers a partir de la feina de les mares. Pey va tenir un agraïment per als infants –“els que hi són i els que no hi són”– i per als pares que els donen suport.
També va ser emotiu el parlament de Daniel Julián, director de REIR. Va recordar els 14 infants que van obrir el primer pis d’acollida de l’entitat a Santa Agnès de Malanyanes. “Recordarà sempre els seus noms. Allò va ser l’inici de REIR”, va dir. Va explicar com l’associació s’ha fet gran i ha anat assumint nous reptes arreu de la comarca. “Mentre hi hagi infants que ens necessitin, seguirem”, comentava Julián, que també va ressaltar la projecció que els ha donat la nominació al premi.
“Només el fet d’estar nominat ja és una gran satisfacció i indica que al Vallès hi ha molta activitat en el que jo dic món de la faràndula. Amb els Castells, som farandoleros. Està molt bé i m’agrada”, deia Jaume Arnella. El romancer de Santa Eulàlia també va celebrar que hi hagués música en directe en l’entrega dels guardons que tots ells van rebre.
Teresa Terradas
Des que a finals de gener es va fer la presentació del llibre Castells i Planas de Cardedeu. Constructors d’escenografies en un acte multitudinari a Barcelona, els germans bessons Josep i Jordi Castells no han parat de rebre homenatges, ja siguin espontanis lligats a actes com aquest, o més institucionals fruit de la concessió de diversos guardons. Dimarts al vespre, aquest reconeixement públic als 35 anys de trajectòria dels germans Castells va culminar amb el premi Vallesà de l’Any 2014 instituït per aquest periòdic i que va completar la tripleta formada també per la Creu de Terme atorgada per l’Ajuntament de Cardedeu i la Creu de Sant Jordi, que van rebre de mans de la Generalitat el dia abans.
Aquesta successió de reconeixements i de mostres d’adhesió cap a ells, que va viure un nou capítol en la presentació del llibre al seu taller de Santa Agnès de Malanyanes, ha provocat que els dos germans visquessin aquests primers mesos del 2015 en un autèntic somni. “Encara no ens ho creiem, no tenim paraules”, han comentat en més d’una ocasió, després de veure com els feien costat a ells i a la seva família molts companys de professió, amics i veïns de Cardedeu i de la resta de la comarca vallesana.
Fills del pintor de parets, Pepe Castells, en Jordi i en Josep van heretar del seu pare la passió per la pintura i la cultura en general, que a principis dels 80 van decidir encaminar cap a les escenografies principalment de teatre però també del cinema i la televisió. Això els ha portat a treballar, conèixer i establir amistat amb grans noms del teatre català i reconegudes companyies, des de Dagoll Dagom fins a La Fura dels Baus, passant per Comediants, La Cubana, Mario Gas, Oriol Broggi o Josep Maria Flotats, entre altres. La seva empremta es troba també en sèries televisives com Poblenou o Teresina SA, i en pel·lícules com El perfum.
Però haver treballat al costat de grans noms del teatre català no els ha impedit col·laborar sempre que han pogut amb les companyies locals de Cardedeu. En Josep Castells signa l’escenografia de la recentment estrenada Glups! de Sifanofa Teatre, o de Jerusalem, que s’estrena aquest cap de setmana al Centre Cultural amb Scla’ka Sí Teatre. Perquè ells, per sobre de tot, són els Castells i Planas de Cardedeu, el poble del qual se senten orgullosos i amb el qual s’hi han implicat des de joves en tot tipus d’activitats culturals i socials.