Només per a subscriptors d'EL 9 NOU. Si encara no n'ets, fes-te'n.
13/05/2016 - Teatre Auditori de Llinars

Vallesà de l'any 2015: Mercè Llaurador

Guanyadora del premi Vallesà de l'any 2015

Josep Villarroya
Mercè Llauradó, fundadora i presidenta d’Apindep Ronçana, entitat que dóna suport a persones discapacitades, és la guanyadora del premi Vallesà de l’Any 2015 que atorguen els lectors d’EL 9 NOU amb les seves votacions i que aquest any arriba a la desena edició. La gala de lliurament del premi es va fer aquest dimecres al vespre al Teatre Auditori de Llinars amb l’assistència de més de 150 persones.

Les primeres paraules de Llauradó després de rebre la distinció van ser d’agraïment a les persones que l’havien escollit i de reconeixement a l’equip que encapçala. “Primer de tot, donar les gràcies als meus conciutadans vallesans per haver reconegut una trajectòria que no només és meva, sinó de tot un equip. Jo potser sóc la cara visible, però hi ha molta gent al darrere. No em canso de repetir que al darrere hi ha la capacitat de les persones per arribar al màxim on es pugui arribar”, va dir. I va recordar que el projecte va néixer, en part, gràcies al ressò que es va fer a EL 9 NOU de la iniciativa de quatre mares amb fills discapacitats l’any 1993. “Aquest projecte va néixer gràcies a EL 9 NOU, que va treure la primera notícia de la lluita de la Nati i de la meva... I a partir d’aquí vam créixer, vam anar posant recursos per al futur dels nostres fills i després s’hi va incorporar tot l’equip humà que hi ha al darrere. Som un model únic a tot l’Estat que barreja empresa i associació i també un model de funcionament singular de centre ocupacional”.

En la gala també van rebre el reconeixement els quatre altres finalistes de la 10a edició del premi, el naturalista Martí Boada, l’artista Pep Bou, la científica Elisabet de los Pinos i els titellaires de Marduix Titelles, Jordi Pujol i Joana Clusellas. També es van recordar els set altres candidats, Pere Barrios, Lluís Castells, Toni Cumella, Toni Cornellas, Jordi Madera, Pere Relats i Emília Vila.

La presidenta de Prosa, editora del periòdic EL 9 NOU, Beth Codina, va remarcar els valors de tots els candidats d’aquesta edició. “Hem volgut, un any més, i ja en són 10, reconèixer alguns d’aquests herois de la quotidianitat. Ens sentim orgullosos de la feina que es fa des del Vallès Oriental, que han fet els cinc finalistes i els altres set nominats, amb coratge, altruisme, perseverança i talent. És una nit especial en què posem el focus en el dinamisme i la generositat de la comarca i de la seva gent”.

Destacava el fet que sigui un premi popular, fet que “li dóna singularitat” i va fer un reconeixement especial als cinc finalistes. “L’enhorabona per aquest premi tan merescut i pels 23 anys de treball al costat de tantes persones vulnerables, que gràcies a vosaltres tenen una vida millor”, va dir referint-se a la guanyadora, Mercè Llauradó. “Necessitem gent com tu, que es preocupi del planeta”, li va dir a Martí Boada. “Felicitats per combinar dues virtuts tan excepcionals com són la creativitat i la solidaritat”, va dir a Pep Bou. “Us desitjo 40 anys més de camí, rodejats de poesia, música, escenaris i criatures!”, va dir als membres de Marduix Titelles. I va lamentar que persones com Elisabet de los Pinos hagin de marxar a treballar a fora. “Quina llàstima que gent com tu hagi de marxar fora per excel·lir en el seu àmbit! Amb la falta que ens feu aquí!”.

L’acte va començar amb la benvinguda de l’alcalde de Llinars, Martí Pujol, que va recordar que el municipi ja té un Vallesà de l’Any, el doctor Germà Morlans, distingit l’any 2007. Entre els assistents hi havia, diversos alcaldes com el de les Franqueses, la Garriga, Figaró, Vallromanes, Sant Feliu, Vilanova, la Roca i Cànoves i regidors d’altres localitats com Granollers o Caldes.

J.V.
Les reivindicacions socials, culturals i ecologistes van estar presents en els discursos d’alguns dels finalistes al premi Vallesà de l’Any. Martí Boada contrastava l’alegria per la distinció amb el que va definir com “context negatiu”. Va dir que “hi ha raons per estar una mica tristos” i va remarcar que, a més del planeta “el que està amenaçat són les condicions perquè els humans ens puguem desenvolupar amb dignitat”. Pep Bou també va incidir en les amenaces a l’entorn natural vallesà, entre altres, el projecte de quart cinturó. I, com a afectat directe, va carregar contra el 21% de l’IVA cultural i el principal responsable; el ministre Cristóbal Montoro. “A veure si el fem saltar d’una vegada”, va dir.

De l’IVA, també se’n va queixar la guanyadora, Mercè Llauradó. “Estem amb tu”, va dir referint-se a Pep Bou. “Quan fem inversions i obres també hem de pagar el 21% d’IVA”. I va afegir una petició dirigida als polítics. “Els que pugueu fer-ho, canvieu-lo, si us plau!”.

Un dels moments més emotius va ser quan la mare d’Elisabet de los Pinos, Àngels Pont, va anar a recollir el premi en nom de la seva filla, que viu a Boston, on treballa en un projecte de recerca de lluita contra el càncer. “Ella em diu que aquet premi li fa més il·lusió que els que pugui rebre als Estats Units perquè ve de la seva gent. I diu que li ha suposat una empenta per continuar lluitant i treballant pel somni de la seva vida des que era petita, que és curar el càncer”. De fet, Elisabet de los Pinos va estar present en la gala a través d’un vídeo en què també agraïa la distinció. “Fa molta il·lusió que pensin en tu. Treballem per trobar una cura contra el càncer. L’esforç és important i rebre un premi fins i tot abans d’haver aconseguir l’objectiu és molt emotiu”. I també es va referir als seus pares. “Tinc uns pares excepcionals, una mestra i un metge, que han passat la vida ajudant a l’altre gent i aquesta és una de les coses que em van inculcar. Em fa il·lusió que sigui la meva mare qui reculli el premi”, va dir. El seu pare, Julián de los Pinos, l’escoltava amb atenció des de les butaques del públic.

L’acte el van amenitzar la cantant de Caldes Esther Condal acompanyada al piano per Txema Riera. Al final, es va escollir la butlleta guanyadora d’una estada al balneari Blancafort de la Garriga entre els lectors d’EL 9 NOU que van participar en la votació.

J.V.
Tot va començar al restaurant El Mirallet, de Granollers, a finals de febrer de l’any 1994, arran d’una notícia publicada per EL 9 NOU sobre una campanya que les associacions de pares i mares d’alumnes de la vall del Tenes havien engegat per fer complir una llei d’integració d’alumnes amb discapacitat que les administracions defugien. D’aquella trobada de quatre mares va sorgir la idea de constituir l’Associació de Pares per a la Integració de Nens Discapacitats a l’Escola Pública (Apindep).

Eren Mercè Llauradó i Nati Montes, de Santa Eulàlia; Magda Guiu, de la Roca, i Leonor González, de Granollers. La Vallesana de l’Any 2015, Mercè Llauradó, ho recordava en el moment de rebre el premi aquest dimecres al vespre a Llinars. Al Teatre Auditori l’acompanyaven els seus dos fills, en Joan, de 30 anys, i en Sergi, de 29. Avui, Apindep Ronçana SCCL és una societat cooperativa de consumidors i usuaris sense afany de lucre i d’iniciativa social, que es va constituir l’any 2006 i que un any després incorporava la possibilitat de tenir socis de treball. I és un model únic que s’està estudiant per implantar-lo a tot l’Estat.

Des dels seus inicis, Apindep treballa per incidir en les administracions per tal que es doti les escoles i les persones amb recursos i infraestructures necessàries per complir les normatives d’integració previstes en la legislació actual i, si cal, modificar-les. També per donar suport i assessorament a les famílies sobre els mitjans socials i escolars als quals tenen dret els infants i joves amb discapacitats i per col·laborar amb altres entitats.

Des de l’any 1994, l’encara associació ofereix serveis de fisioteràpia, psicologia, logopèdia, reeducació, psicomotricitat i és reconegut com a centre de servei sociosanitari. També impulsa activitats de lleure com esplais, colònies i sortides.
L’any 2003 es va engegar l’activitat d’inserció laboral amb plans d’ocupació i programes del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat i des del 2006 genera ocupació en activitats dins de la pròpia cooperativa.

Una de les fites principals va ser l’any 2010, amb la primera pedra del centre ocupacional de Santa Eulàlia, la construcció del qual va culminar l’any passat amb la segona i tercera fases, que van completar un edifici de més de 1.400 metres quadrats. L’any 2011 es va registrar com a entitat privada d’iniciativa social i el 2014 esdevé la primera cooperativa de l’Estat a accedir a les subvencions de l’IRPF social.

Actualment, la cooperativa té 56 socis de consum, 8 de treball i 8 socis col·laboradors. Ofereix servei de menjador, transport, formació, teràpies i suport familiar, suport al lleure i servei assistencial i terapèutic. Les línies de treball inclouen, entre d’altres, l’elaboració de lots de Nadal, neteja d’animals o reciclatge d’oli. També fan servei de menjar a domicili per a persones grans i voluntariat a les escoles bressol municipals.