Només per a subscriptors d'EL 9 NOU. Si encara no n'ets, fes-te'n.
22/05/2017 - Vallromanes

Vallesà de l'any 2016: Víctor Martinez Vicario

Guanyador del premi al Vallesà de l'any 2016

EL 9 NOU
L’empresari de Lliçà de Vall Víctor Martínez Vicario és el guanyador del premi Vallesà de l’Any 2016. El guardó l’han atorgat els lectors d’EL 9 NOU amb les seves votacions, com ho han fet en les deu edicions anteriors d’aquest premi. La distinció és un reconeixement a la trajectòria empresarial del fundador de Salerm Cosmetic, un dels grups referents internacionals en productes de perruqueria, però també a la tasca social que empeny la fundació que porta el seu nom.

Agraït pel premi, davant dels 150 assistents a la gala de lliurament del premi celebrada aquest divendres a Vallromanes, Víctor Martínez Vicario expressava la inspiració de la seva fundació. “He tingut sort a la vida, i vull repartir aquesta sort”, va dir Martínez Vicario. Tot i que és nascut a Burgos, Martínez Vicario es va reconèixer com un vallesà. “Fa 38 anys que visc al Vallès, i el Vallès m’ho ha donat tot a la vida”, va dir. La seva empresa, que exporta el 70% de la seva producció a una quarantena llarga de països, “estén el Vallès al món”. Amb 77 anys, Martínez Vicario encara acudeix diàriament a l’empresa que va fundar i dirigeix una fundació que atorga beques a estudiants de perruqueria, recapta diners per a la lluita contra el càncer i fa donacions a entitats com Càritas i Creu Roja, entre altres activitats.

Durant la gala també van rebre reconeixements els altres quatre finalistes, escollits per votació entre els 12 candidats que prèviament havia triat un jurat format per representants de la societat civil catalana i periodistes d’EL 9 NOU. Són Arnau Galí, cooperant de Caldes en favor dels refugiats, Jordi Grivé, membre de la Unió Esportiva Ramassar de les Franqueses que anualment participa en campanyes solidàries a l’Àfrica, Salvador Romano, de Sant Feliu, missioner a l’Àfrica, i l’arquitecta de Caldes Marta Serra.

Són alguns dels “picapedrers anònims”, com els va definir la presidenta de l’empresa editora d’EL 9 NOU, Beth Codina. “És una nit especial en la qual posem el focus en el dinamisme i la generositat de la comarca i de la seva gent”, va dir. Codina va remarcar que “el compromís social dels dirigents i la implicació altruista amb el seu entorn” són les claus definides en un estudi per garantir la longevitat empresarial. Per a Codina és clar que aquests valors són presents en la trajectòria del guanyador del premi.

EL 9 NOU
La gala d’entrega del premi Vallesà de l’Any 2016 de divendres a Vallromanes va fer un reconeixement a les quatre persones que van ser finalistes del guardó. Arnau Galí, activista social de Caldes que ha estat treballant en camps de refugiats a Grècia; Jordi Grivé, de l’AE Ramassà, de les Franqueses, un club que ha fet diverses accions de cooperació a països africans amb el futbol com pretext; Salvador Romano, de Sant Feliu, amb tota una vida de missioner a l’Àfrica, i Marta Serra, de Caldes, que forma part d’un grup d’arquitectes decidits a fer servir els seus coneixements per combatre el canvi climàtic. Beth Codina, presidenta de Prosa, l’empresa editora d’EL 9 NOU, els va definir com “picapedrers anònims” i persones amb un gran “altruisme i talent” mereixedors del reconeixement del guardó organitzat des de fa 11 anys pel periòdic amb la idea de “posar l’accent en el dinamisme i la generositat de la comarca”.

Arnau Galí, que va intervenir a través d’un missatge de vídeo perquè ha tornat a Grècia per uns dies, va recordar que el fet que ell fos finalista del premi Vallesà de l’Any és per “la vergonya” de la situació que pateixen milers de persones “tancades a Grècia per culpa d’un capitalisme atroç”. Va denunciar “els interessos dels grans països en la guerra de Síria” perquè els permet continuar enriquint-se amb la venda d’armament. Galí va ser molt crític amb la Unió Europea. “Les polítiques en matèria d’asil no funcionen. No estem preparades per acollir aquestes persones i ho hem de tenir clar”, va afirmar. “Serà el poble qui salvarà el poble i aconseguirà saltar les fronteres”, va indicar recordant la situació que van viure l’any 1939 els refugiats catalans i espanyols que van haver de marxar a França.

En un missatge traslladat al públic de Vallromanes per Giorgio i Pilar Romano, nebots del missioner, Salvador Romano va fer extensiu el reconeixement a tots els vallesans que són fora “per construir la pau i la convivència en altres llocs”. En aquest sentit, va tenir un record per mossèn Jordi Mas, de la Garriga, missioner durant molts anys al Camerun. Romano és fora del Vallès Oriental des dels 18 anys i vol continuar treballant a l’Àfrica mentre la salut li ho permeti. Però “tinc les arrels ben fondes en el meu poble i ells ulls plens del Vallès que es veu des de la carretera de Sant Miquel”, va assegurar a través de les paraules llegides per la seva neboda.

Com Romano, l’AE Ramassà s’ha implicat en els darrers anys en la millora de les condicions de vida a l’Àfrica, fet que els ha portat a ser reconeguts com a ambaixadors de la Nacions Unides. Va començar com “una idea esbojarrada”. “Qui es podia pensar que equips punters de l’Àfrica voldrien jugar amb un equip amateur de Catalunya?”, recordava Grivé. “El futbol és l’excusa. Darrere hi ha un projecte meravellós encaminat a treballar amb nens en temes educatius i esportius”. Va assegurar que el projecte forma part de l’ADN de l’entitat. “No podem parar. Hi ha tot un club implicat en el projecte”. “És molt emocionant veure una biblioteca al Camerun amb el nom d’AE Ramassà”.
L’arquitecta Marta Serra treballa per “canviar el món”. En el seu cas, des de l’urbanisme i amb un equip de professionals units per “combatre el canvi climàtic des de l’urbanisme i l’arquitectura”. Va reivindicar el “sentiment de preservar el paisatge i generar comunitat”, com van poder fer en el projecte de les Hortes de Caldes.

EL 9 NOU
Víctor Martínez Vicario (Mecerreyes, Burgos, 1940) ha volgut afegir un component social a la seva remarcable trajectòria empresarial al capdavant del gegant de la cosmètica capil·lar Salerm. Les beques vehiculades a través de la fundació que porta el seu nom han permès a centenars de joves sense recursos fer els cursos formatius per estudiar perruqueria –un sector en què la formació es fa de manera predominant en acadèmies privades–. “És bo ajudar els que en alguna ocasió no poden”, es marca com a filosofia.

Perquè més enllà del suport a estudiants de perruqueria amb recursos limitats, la fundació que presideix està implicada en altres projectes socials. Les donacions de xampú a entitats socials com Creu Roja o Càritas, la línia de productes a través dels quals es destina un euro per envàs venut a la recerca contra el càncer de mama o iniciatives en què la plantilla de l’empresa participa en recaptacions contra malalties oncològiques són altres mostres de la vocació social que inspira el model empresarial del Vallesà de l’Any 2016.

L’empresari ha aixecat un grup de referència internacional des de baix. Arribat des de Mecerreyes a Barcelona amb pocs recursos econòmics, va saber aprofitar cada oportunitat per treure profit del seu esperit emprenedor. Primer va comprar una perruqueria al carrer Urgell de Barcelona, on recobrava la tradició familiar, perquè al petit poble de Burgos on va néixer els seus pares regentaven una barberia.

Tot i no tenir intenció de fer de perruquer, les circumstàncies l’hi van portar, però de seguida van començar les oportunitats paral·leles: perruques i mobiliari especialitzat, fins que un client li va cedir una empresa de cosmètica que en un primer moment no era el focus de negoci, però que va prendre volada fins a convertir-se en la capçalera d’un grup que actualment factura 150 milions d’euros i ven en una cinquantena de països. Actualment, el grup que presideix dona feina a 1.500 treballadors arreu del món, però el focus del negoci és a Lliçà de Vall. Des de les diferents plantes de producció que hi ha en aquest municipi, ara residència també del seu president, es fan la majoria de processos productius (des de la fabricació d’envasos fins a la formulació del producte cosmètic). Amb 77 anys, Víctor Martínez Vicario encara passa diàriament per la fàbrica. “Quan fas el que t’agrada, és divertit”, assegura.

Vallromanes
Més 150 persones van omplir la sala del Casal Cultural per viure en directe la gala d’entrega del premi Vallesà de l’Any 2016 (1). En la seva intervenció, David Ricart, alcalde del municipi i president del Consell Comarcal (2), va recordar que l’equipament celebra aquest 2017 10 anys de vida i va assegurar que ha estat molt important per a la dinamització cultural i social del poble. A més, va assegurar que per unes hores Vallromanes es convertia en “la capital del Vallès Oriental” amb permís de Granollers. També va parlar la presidenta de Prosa, l’empresa editora d’EL 9 NOU, Beth Codina (3). La festa va tenir diversos moments musicals amb la participació del duet Night Birds format per Carme Silva i Enric Puigdesens (5). I amb el grup local Clau de Gospel que van fer ser els protagonistes del final de festa. Víctor Martínez Vicario (a la foto 4 amb la periodista Natàlia Peix, que va presentar l’acte) va ser l’encarregat de treure la butlleta que ha aconseguit les tres ampolles de cava que se sortejaven entre les 600 butlletes rebudes. La guanyadora va ser la de Pepa Maymó, veïna de les Franqueses.