Només per a subscriptors d'EL 9 NOU. Si encara no n'ets, fes-te'n.

Club de premsa

20
octubre
20/10/2017 - Seu Central d' El 9 Nou

Antonio Baños - I ara què?

Antonio Baños, periodista, president de Súmate, membre del consell nacional se l’ANC i ex diputat de la CUP ha ofert la conferència “I ara què?” en el marc del Club de premsa d’EL 9 NOU.

Txell Vilamala
No tenir carnet ni partit és garantia de certa llibertat, però Antonio Baños, portaveu de Súmate i excap de llista de la CUP, va deixar clar que “parlo només en nom meu quan dic que qualsevol convocatòria electoral sota el 155 és inacceptable”. A poques hores de confirmar-se la intervenció de l’autonomia catalana, Baños va ser divendres al Club de Premsa d’EL 9 NOU. La seva conferència portava per títol “I ara què?”, una pregunta difícil en un context en què cada certesa genera nous interrogants. “No sé més coses que vosaltres”, advertia, però sí que està convençut que la República catalana serà una realitat. I que caldrà defensar-la. “De moltes maneres menys amb violència i, sobretot, fent valer l’organització que hem estat entrenant durant sis anys”.
Poc partidari d’unes eleccions a curt termini –si no és que es tracti de les constituents–, Baños va refusar un possible acord entre PP, PSOE i Ciudadanos per convocar-ne a principis de 2018. Tindrien sentit? No, segons l’excap de llista de la CUP, que consideraria “horrorós” que els partits catalans “els fessin el joc de presentar-s’hi si abans t’han tret la poca sobirania que tenies i els òrgans de direcció del govern”. Més enllà encara: plantejava l’escenari que es dibuixaria si, en aquests comicis, hi tornessin a guanyar les forces sobiranistes amb una majoria reforçada. “Després de 900 ferits, 700 alcaldes citats a declarar, el trasllat de seus socials... la pregunta seria: què collons heu fet?”. Baños també va reiterar que el govern de Carles Puigdemont no cerca un nou aval democràtic. I ho argumentava: “L’1 d’octubre és vàlid. Vincula el Parlament i tots els catalans”. Malgrat dubtes i adversitats, va justificar la legitimitat dels resultats perquè “vam defensar els vots amb el nostre cos, vam ser més que en altres eleccions, i perquè amb una participació encara més alta el sí també hauria guanyat”.
A les envistes de l’aplicació de l’article 155, que el Consell de Ministres havia i va abordar l’endemà mateix, el periodista i escriptor va voler distingir entre “l’ocupació de l’autogovern” i el que significa la sobirania catalana. “S’estan destruint ells mateixos”, va dir, “ens treuen un govern autonòmic dissenyat pel Reino de España, unes institucions que ja se’ns havien fet petites i que volíem superar per altres de sobiranes”.
A l’entendre de Baños, el punt d’inflexió ha estat l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. “Quan toques el voraviu a l’Estat, treu la fera franquista de la qual està fet”, va afirmar. Que els líders de les entitats sobiranistes no hagin tornar a casa “anul·la qualsevol porta al diàleg”. Pel que fa a la mediació, “és clar que Espanya no l’accepta. Si l’Estat només és un, implicaria reconèixer Catalunya com a interlocutor, com a subjecte polític, i és aquí on rau el gran problema”.