Concurs de portades

16
desembre
16/12/2011 - Seu Central d' El 9 Nou

Concurs de portades 2011

Elisenda Montañà - Premià de Mar, Laia Prat - Sant Julià de Vilatorta

Jordi Vilarrodà

El concurs per a la portada de Nadal que convoca EL 9 NOU està assolint cada vegada un nivell més alt. El jurat d’enguany, format pels dissenyadors Anton Granero i les professores Imma Espona, de l’Escola d’Art de Vic, i Anna Garcia, de l’IES Celestí Bellera de Granollers, va destacar la qualitat creixent dels treballs. El guanyador, amb el títol Reis de bocins, va ser seleccionat entre els 134 que s’havien presentat aquest any al certamen, 82 procedents d’Osona i el Ripollès i 52 del Vallès Oriental. A part de la reproducció del cartell en les portades d’avui d’EL 9 NOU d’Osona-Ripollès i del Vallès Oriental, les guanyadores rebran 1.000 euros. El premi s’entregarà pel gener, coincidint amb la inauguració a Vic d’una exposició dels millors treballs presentats.

Un primer cop d’ull convida a llegir per triplicat “Bon Nadal”. Una mirada més atenta descobrirà tres figures, construïdes amb les lletres, que poden recordar els tres reis. Aquest és el cartell que il·lustra la portada del número de Nadal d’EL 9 NOU, un treball fet a quatre mans per les dissenyadores Elisenda Montañà, de Premià de Mar, i Laia Prat, de Sant Julià de Vilatorta.

Les autores van plantejar una proposta “amb dos nivells de lectura”: el de la felicitació i el de les figures. Tots dos conflueixen, però, en una mateixa intenció: “Per llegir el conjunt, totes les parts són necessàries”, diu Laia Prat. I de la mateixa manera, les persones també som el que som “gràcies al que ens han aportat altres persones”, gent a la que un dóna i de la que un rep. Formalment, van optar per donar aquest missatge “jugant amb tipografies, més que amb il·lustracions”, superposant-les i distingint una lletra de l’altra amb el color. La varietat cromàtica també ajuda que el missatge “desprengui optimisme”.

Elisenda Montañà i Laia Prat tenen 22 anys. Aquest any han acabat els estudis de Disseny Gràfic a l’escola Elisava de Barcelona, i van completar aquesta formació amb estades a San Francisco (Estats Units) i Gratz (Àustria). Tot just acabar, es van establir pel seu compte creant l’estudi 360EL .