Concurs de portades

14
desembre
14/12/2012 - Seu Central d' El 9 Nou

Concurs de portades 2012

Ariadna Fitó - Roda de Ter

Jordi Vilarrodà
La dissenyadora Ariadna Fitó, de Roda de Ter, es presentava enguany per primer cop al concurs que convoca EL 9 NOU per escollir la portada de Nadal. I el resultat no podia ser millor: la seva proposta, amb el títol Un Nadal estel·lar, va ser escollida pel jurat entre els 155 treballs presentats, un rècord de participació. Aquest divendres el seu arbre de Nadal de referència independentista il·lustra la portada d’EL 9 NOU, tant a l’edició d’Osona-Ripollès com a la del Vallès Oriental.

La força de la proposta d’Ariadna Fitó és la seva capacitat de síntesi. En el plantejament inicial, tenia clar què volia: tractar “un tema d’actualitat, sense deixar de banda l’època de Nadal”. El tema d’actualitat era força clar, l’independentisme, i va començar a combinar-lo amb la simbologia nadalenca. “Vaig fer moltes proves, sobretot amb l’estel de Nadal, però em va agradar l’arbre”, explica. En el disseny gràfic, és important comunicar el màxim utilitzant el mínim d’elements, i així va arribar a la forma definitiva: la silueta que remet clarament a un arbre de Nadal, en blanc sobre fons vermell, i coronada per un estel. “Que cadascú hi vegi el que li sembli, jo exposo el que hi ha ara i aquí”, diu Ariadna Fitó. Va descartar que el fons fos en groc perquè li semblava “massa evident”. Les quatre barres hi són implícites “en la contraforma”, dins del mateix arbre.

Ariadna Fitó, que té 27 anys, va estudiar Interiorisme i Gràfica Publicitària a l’Escola d’Art d’Olot, i ara està cursant Disseny Gràfic a l’Escola d’Art de Vic, especialitat equivalent a un grau universitari. La mateixa escola va proposar als estudiants de participar en el concurs d’EL 9 NOU: “Sempre que et presentes tens alguna esperança, però no em pensava guanyar”, explica.

Ariadna Fitó ha fet alguns treballs per a l’Ajuntament de Roda i per al d’Olot. I confia a tenir futur en l’àmbit del disseny malgrat la crisi: “Molta gent no li dóna la importància que realment té, és la imatge que dónes de la teva empresa de cara enfora”, remarca. Defensa que cal considerar-la una inversió, més que una despesa.

Com a guanyadora del concurs, Ariadna Fitó rebrà un premi de 1.000 euros. La seva obra s’exposarà a la seu d’EL 9 NOU de Vic, juntament amb una selecció dels millors treballs presentats, el proper mes de gener.