Només per a subscriptors d'EL 9 NOU. Si encara no n'ets, fes-te'n.

Concurs de portades

12
desembre
12/12/2013 - Seu Central d' El 9 Nou

Concurs de portades 2013

Roger Orriols - la Torre d’Oristà, i Jordi Farrés - Vic

J.V.
Roger Orriols, de la Torre d’Oristà, i Jordi Farrés, de Vic, són els autors de la portada que il·lustra l’edició de Nadal d’EL 9 NOU. Aquest any també fem via és el títol que van donar a una proposta que relaciona la tradició del pessebre amb la Via Catalana, amb la qual van guanyar el concurs de disseny que convoca anualment el periòdic.

La Via Catalana era una de les notícies “més transcendents i vistoses” de l’any, i això ho tenien clar els dos dissenyadors. “Sabíem que sortiria en moltes propostes, era un tema recurrent”, expliquen. Ells van optar per tractar-lo des de la màxima senzillesa i afegint-hi un toc “entranyable” amb la imatge del pessebre, “allò que portem a dins de petits, que ho hem vist a totes les famílies”. Les figures del pessebre es donen la mà sobre un fons en què només hi ha el lema “Aquest any també fem via”. “Es tractava d’aprofitar la bellesa de les figures, no sobrecarregant el disseny”, diuen. Van seleccionar les figures que ja tenien els braços estesos –excepte, lògicament, el caganer– i sense posar-hi els personatges principals. Ni el Naixement, ni els Reis... “tots són del poble ras”. Una tipografia molt neta en les lletres complementa la netedat de la fotografia. El lema és també simple: “No es tractava de fer una crida, té la doble lectura de les figures que fan via cap al portal, però se sobreentén l’altre missatge”. I al capdavall, és una preparació per a un 2014 que Orriols i Farrés vaticinen com un any “de molta canya”.

Els dos guanyadors del concurs es van formar en Disseny a l’Escola d’Art de Vic. Farrés combina el disseny amb la pintura i la il·lustració i Orriols, amb la música, com a bateria del grup Nyandú. Precisament un altre dels treballs que van fer conjuntament va ser la portada del primer disc del grup, L’origen de les absències, que va guanyar el premi Enderrock al millor disseny de portada.

Els guanyadors rebran un premi de 1.000 euros. A banda de la seva proposta, entre el centenar que s’havien presentat el jurat va seleccionar un segon premi, amb categoria de finalista; L’arbre de tot l’any, una composició amb neules i un refrany de cada mes realitzada per Laia Prat, de Sant Julià de Vilatorta, i Elisenda Montañà, de Premià de Mar. Van ser finalistes No comptis, emociona’t, del granollerí Roger Vergés, i Ara o mai, fem el salt, del vigatà Roger Padrós.