Només per a subscriptors d'EL 9 NOU. Si encara no n'ets, fes-te'n.
14/06/2013 - Casal de Gràcia de Manlleu

Osonenc de l'any 2012: Fidel Bofill

L’artista de Vilanova de Sau Fidel Bofill, mort el maig passat als 78 anys, va ser proclamat dimecres Osonenc de l’Any 2012 per votació dels lectors d’EL 9 NOU. El premi instituït per Premsa d’Osona arribava a la sisena edició i ho va fer, aquesta vegada, per fer un homenatge pòstum en una gala especialment emotiva, que es va celebrar al Casal de Gràcia de Manlleu. Bofill se suma a la resta d’osonencs distingits: Montserrat Freixer, Xavier Gómez-Batiste, Jeroni Vinyet, Núria Casamitjana i Pilarín Bayés. El premi el van recollir la vídua, les filles i el nét de Bofill.

EL 9 NOU
La gala de l’Osonenc de l’Any 2012, celebrada dimecres al vespre al teatre del Casal de Gràcia de Manlleu, va tenir aquesta vegada una emotivitat inèdita. Per primera vegada en sis edicions, el premi va ser per a un nominat a qui una greu malaltia, l’esclerosi lateral amiotròfica, es va endur malgrat tot de manera inesperada fa tot just 20 dies. Era ja en ple procés de la votació popular per decidir els finalistes del premi. Feia temps que se’n coneixia el seu delicat estat de salut, que el mateix procés de la malaltia agreujava cada dia. Però la seva trajectòria artística, el seu compromís nacional, el seu coratge i un vigor intel·lectual intacte fins a l’últim sospir van convertir Fidel Bofill, per decisió dels lectors d’EL 9 NOU, en el guanyador del premi. Va ser, per tant, també un homenatge pòstum a la seva figura. El van votar la majoria de les 1.500 butlletes que es van rebre per participar en l’elecció.

La vídua de Fidel Bofill, Sol Vilamala, i la seva filla Sabina van rebre visiblement emocionades el guardó de mans del president del Consell d’Administració de Premsa d’Osona, SA, Miquel Codina. “El pare ja era feliç sabent que havia estat nominat, i ara seria felicíssim sabent que el premi és per a ell”, va dir la filla. I va agrair, en el seu nom, el reconeixement que li feia “la gent de la seva terra, que ell tan estimava i que havia portat arreu del món a través de la seva obra”. Sabina Bofill va recordar, encara, el seu últim gest de generositat abans de morir: donar el seu cos a la ciència “perquè es pugui estudiar una malaltia cruel, de la qual es coneix molt poc i que no es pot desitjar per a ningú”, va dir. L’esclerosi que patia l’havia deixat pràcticament immòbil des de feia mesos i només tenia l’opció d’escriure a través d’un complex dispositiu informàtic a partir dels moviments del cap. Dos dies abans de morir, encara va enllestir un article per a EL 9 NOU per reivindicar els estudis d’Humanitats i criticar la llei Wert, pel que suposava d’imposició del castellà sobre el català.

Com a artista, Bofill deixa un extens llegat com a pintor, ceramista i escriptor. I estretament vinculada a aquest perfil hi ha la seva faceta com a activista cultural, que el van portar, per exemple, “a ser membre fundador de la Coral Canigó, de Joventuts Musicals de Vic o l’associació d’artistes El Cloquer”, com va recordar Miquel Codina en el parlament que va tancar l’acte. La resta de finalistes al premi també havien tingut, prèviament, paraules d’elogi i reconeixement cap a Fidel Bofill. Van ser Aurora Colom, de l’associació solidària Mares Món; Eulàlia Espona, coordinadora d’Osona de l’Assemblea Nacional Catalana; Assumpta Ordeig, portaveu d’Osona de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), i Lluís Solà Sala, director de la revista Reduccions. Prop de 150 persones van seguir la gala des del Casal de Gràcia, conduïda per Marta Simon i que també es va poder veure i escoltar a través d’EL 9 TV i EL 9 FM. El grup Caiqué hi va posar la música. L’alcalde de Manlleu, Pere Prat, va exercir d’amfitrió. Va voler felicitar els 12 nominats per al premi d’aquest any, dels quals van sortir els cinc finalistes, i va definir Osona com una comarca solidària i emprenedora, “on segur que trobaríem molts noms, també des de l’anonimat, mereixedors del premi”, va dir.

Aurora Colom, impulsora de Mares Món de Manlleu
Va parlar en nom de les voluntàries de l’associació manlleuenca que treballa en la integració de dones que “per la seva condició social, econòmica o cultural poden tenir dificultats per sentir-se part d’una societat plural”, organitzant activitats i formació específica. Per ella, ser finalistes del premi “ens esperona a continua treballant en aquesta tasca”, va dir. “Som una entitat petita, però tenim clar que volem moure i promoure”. A la foto, Colom rebent el premi de mans de Rosa Serra, cap de Publicitat d’EL 9 NOU.

Eulàlia Espona, coordinadora de l’ANC a Osona
Va deixar clar que rebia el reconeixement en nom del conjunt de l’Assemblea.cat i va recordar que, de fet, “qui més temps en va ser coordinador durant el 2012 va ser Lluís Corominas”, el seu antecessor. Es va felicitar de la gran implantació que el moviment ha aconseguit a la comarca, on des que va començar “ha tingut un creixement vertiginós”. I va dir que l’ANC treballa per la independència “sense perdre de vista que volem fer un país millor i més just”. Va rebre el premi de mans del codirector d’EL 9 NOU Josep Comajoan.Assumpta Ordeig, portaveu de la PAH a Osona
Manlleu “No deixarem la lluita fins que el que es rescati siguin les persones, i no els bancs”, va dir la portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Acompanyada a l’escenari d’altres membres del col·lectiu, Ordeig va agrair el reconeixement “als que des de la societat civil ens hem organitzat per exigir una sortida digna a la crisi”, i es va felicitar que d’Osona sortissin 16.000 firmes de suport a la iniciativa legislativa popular (ILP) per reclamar la dació en pagament. A la foto, amb el codirector d’EL 9 NOU Jaume Espuny.

Assumpta Ordeig, portaveu de la PAH a Osona
“No deixarem la lluita fins que el que es rescati siguin les persones, i no els bancs”, va dir la portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Acompanyada a l’escenari d’altres membres del col·lectiu, Ordeig va agrair el reconeixement “als que des de la societat civil ens hem organitzat per exigir una sortida digna a la crisi”, i es va felicitar que d’Osona sortissin 16.000 firmes de suport a la iniciativa legislativa popular (ILP) per reclamar la dació en pagament. A la foto, amb el codirector d’EL 9 NOU Jaume Espuny.

Lluís Solà Sala, director de la revista ‘Reduccions’
El poeta i també reconegut activista per la independència va fer una crida perquè des del mateix anonimat que els ciutadans d’Osona tiren endavant cada dia les seves vides “per fer-les dignes”, hi hagi l’esforç de tenir el mateix gest envers Catalunya, “perquè el nostre sigui un país normal, que pugui viure sense coaccions ni imposicions, com passa a Dinamarca, a Suècia o a Àustria, on se’ls respecta la llengua, la història, el passat i la dignitat”, va dir. Va rebre el premi de mans del director general d’EL 9 NOU, Jordi Molet.

EL 9 NOU
L’alcalde de Manlleu, Pere Prat, va donar la benvinguda a la gala, que aquest any es va fer al teatre Casal de Gràcia. Prat ho va fer felicitant els 12 candidats d’aquest any, dels quals van acabar sortint els cinc finalistes. L’alcalde de Manlleu va assegurar que “tenim la sort de ser una societat solidària i emprenedora”, i que cada any “trobaríem molts noms, també des de l’anonimat, que mereixerien aquest reconeixement”. Prat va concloure la salutació amb què s’obria la gala dient que iniciatives com el premi Osonenc de l’Any impulsat per EL 9 NOU “reforcen el sentiment de pertinença a aquest territori”. A banda de Prat, a la gala, que va ser retransmesa en directe per EL 9 TV i EL 9 FM, hi van ser presents alcaldes i regidors de diversos ajuntaments d’Osona. Entre el públic, hi havia una nombrosa representació de membres de la PAH i de Mares Món, dues de les entitats finalistes.

EL 9 NOU
Com sempre, els espectadors de la gala de l’Osonenc de l’Any van poder escoltar música en directe. Aquest any, a càrrec del grup osonenc Caiqué, que va oferir diverses peces de seu primer disc que acaba de sortir al mercat: Arrels blaves/Raíces azules. El disc s’ha pogut gravar gràcies al sistema de micromecenatge.
Caiqué es va formar tot just fa un any. Els seus components defineixen Caiqué com una formació de cambra flamenca que combina la música clàssica, els ritmes moderns, la improvisació, més aviat provinent del jazz, i la guitarra flamenca. Està format per Edgar Vilà, de Manlleu, a la guitarra flamenca; Miquel Portet, de Roda de Ter, a la percussió; Coloma Bertran, de Tona, al violí, i Queralt Camps, de Lliçà, al contrabaix. El grup es va formar el juny del 2012, després d’una llarga trajectòria conjunta dels seus fundadors, Edgar Vilà i Miquel Portet.

Un cap de setmana per a dues persones al Balneari Blancafort de la Garriga entre les 1.500 butlletes

Manlleu L’elecció de l’Osonenc de l’Any 2012 es va fer, com és habitual, via votació popular. En total, es van rebre prop de 1.500 butlletes. Entre tots els participants a la votació es va sortejar un cap de setmana per a dues persones al Balneari Blancafort de la Garriga. El sorteig, que es va fer al final de la gala dalt mateix de l’escenari, va atorgar el premi a Marià Vilaró, de Vic. A la fotografia, la presentadora de la gala, Marta Simon, acompanyada de l’Èric, nét de Fidel Bofill, que va fer de mà innocent i va extreure la butlleta guanyadora.