28/05/2010 - Teatre Cirvianum de Torelló

Osonenc de l'any 2009: Jeroni Vinyet

El president d’Òmnium Cultural d’Osona, Jeroni Vinyet, va ser proclamat dimecres Osonenc de l’Any 2009 gràcies a la votació popular organitzada per EL 9 NOU. Els lectors han valorat, amb aquest premi, la feina feta per Osona Decideix en les consultes sobre la independència del 13-D. L’acte es va fer al Teatre Cirvianum de Torelló.

EL 9 NOU
Més de 300 persones es van congregar aquest dimecres al vespre al Teatre Cirvianum de Torelló per assistir a la gala de lliurament del Premi Osonenc de l’Any que convoca anualment EL 9 NOU. Aquest any el guardó se’l va endur Jeroni Vinyet, president de la delegació d’Osona d’Òmnium Cultural, entitat impulsora de les consultes sobiranistes que es van fer el 13 de desembre passat. “És un premi compartit per moltes persones. Represento una xarxa social amb més de 2.000 voluntaris que el 13-D va aconseguir una fita històrica, que 49.000 osonencs es dotessin del dret a decidir”, va expressar Vinyet en el moment de recollir el premi de mans de Miquel Codina, president de l’empresa editora d’EL 9 NOU i propietària d’EL 9 TV.

Vinyet va ser el candidat que va rebre més vots per part dels lectors d’EL 9 NOU que, entre el 9 d’abril i el 10 de maig, van poder votar entre 12 candidats escollits prèviament per professionals d’àmbits diversos. Els aspirants eren Anicet Altés, Núria Casamitjana, Joan Contijoch, Cristina Gallach, Mercè Generó, Antoni Pladevall, Conxita Pladevall, Quimi Portet, Josep Ricart, Titi Roca, Joaquim Vivas i el mateix Jeroni Vinyet.
D’entre tots ells, els cinc més votats (en total es van
Discursos emotius i aplaudiments sentits en una gala amb 300 persones
rebre 1.507 butlletes; més del doble que l’any passat) van ser Núria Casamitjana, Mercè Generó, Conxita Pladevall, Jeroni Vinyet i Joaquim Vivas. Durant la gala, presentada per Marta Simon i retransmesa en directe per EL 9 TV, els cinc finalistes van tenir l’oportunitat d’explicar la tasca que fan les entitats que representen. Discursos emocionats i aplaudiments sentits van ser una constant en una nit d’agraïments, i de reconeixement a persones i entitats, en què també hi va haver música en directe amb la cantautora Joana Serrat & The Sofa Dreams.

EL 9 NOU
La consulta per a la independència del 13-D de l’any passat ha quedat gravada amb força en la memòria dels osonencs. Una elevada participació en un dia que es va convertir en una festa democràtica. L’organització d’Osona Decideix va ser modèlica. I en la iniciativa, Òmnium Cultural, que presideix des de fa set anys Jeroni Vinyet, hi va tenir un paper fonamental. Els lectors ho van tenir en compte a l’hora de votar l’Osonenc de l’Any del 2009: Jeroni Vinyet en va ser el vencedor. En el seu discurs, Vinyet va agrair la feina feta de tots els voluntaris que hi va haver darrere de l’organització del 13-D. El premi rebut per l’Osonenc de l’Any és una escultura de ceràmica de l’artista de Lliçà de Vall Roser Nadal, on s’hi reprodueix una portada d’EL 9 NOU informant de la victòria de Vinyet. Els altres finalistes van rebre una escultura de la mateixa artista.

Núria Casamitjana, El Tupí més necessari que mai.
Núria Casamitjana, responsable i fundadora de l’associació d’acollida El Tupí de Vic, va ser finalista a Osonenc de l’Any. El Tupí compta amb prop de 30 voluntaris i ofereix una trentena d’àpats diaris a persones amb problemes econòmics greus, situació que amb la crisi actual no ha fet res més que agreujar-se. Casamitjana, amb sentit de l’humor, va dir que El Tupí és com un restaurant dels bons: “En surten dos, n’entren dos; en surten quatre, n’entren quatre”. Li va lliurar el premi Josep Mas, director d’EL 9 NOU del Vallès Oriental.

Mercè Generó, sempre amb els malalts mentals
Mercè Generó, també finalista, és gerent de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, una entitat d’iniciativa social que el 2009 va complir 30 anys. La finalitat del centre és la rehabilitació de persones amb malaltia mental. En la seva etapa com a gerent de la Fundació, Mercè Generó ha integrat en una sola entitat tots els recursos laborals, d’oci i habitatge existents a Osona per oferir una atenció integral a aquest col·lectiu. Li va lliurar el premi de finalista la cap de publicitat d’edicions d’EL 9 NOU, Rosa Serra.

Conxita Pladevall, 21 anys a l’Hospital de la Santa Creu
Conxita Pladevall és una infermera que des de fa 21 anys treballa a l’Hospital de la Santa Creu de Vic i, a més, forma part del Programa d’Atenció Domiciliària Equips de Suport (PADES). L’any passat 2009 va ser guardonada amb un dels premis que atorga el Col·legi d’Infermeria de Barcelona pel seu compromís professional. Pladevall va remarcar que el seu premi, per a ella, era un homenatge a la professió d’infermeria. Li va lliurar el premi Josep Comajoan, director adjunt d’EL 9 NOU d’Osona i el Ripollès.

Joaquim Vivas, una llarga trajectòria en activitats socials.
Joaquim Vivas és el president de la Creu Roja d’Osona, una entitat que en temps de crisi s’ha hagut de multiplicar per donar l’assistència necessària a molta gent amb problemes. Vivas, exalcalde de Manlleu, té una llarga trajectòria en les activitats cíviques i socials de la comarca. En el seu discurs, ple de bonhomia, d’acceptació del premi a finalista a Osonenc de l’Any, va remarcar que els cinc finalistes es distingeixen per estar en entitats que “estimen la gent”. Li va lliurar el premi Jordi Molet, director general d’EL 9 NOU.

EL 9 NOU
A l’elecció de l’Osonenc de l’Any 2009 hi van participar exactament 1.507 lectors d’EL 9 NOU, que són els que van fer la classificació de finalistes i van decidir, finalment, el guanyador. D’entre totes les butlletes es va sortejar una estada d’un cap de setmana a l’hotel de quatre estrelles MN Suites de Platja d’Aro. L’estada és per a dues persones en règim de mitja pensió i és una gentilesa d’Itinerari Viatges. El guanyador va ser Xavier Arumí, subscriptor d’EL 9 NOU de Vic, que va seguir la gala per EL 9 TV. La mà innocent que va extreure la butlleta de la gran capsa va ser Jeroni Vinyet, l’Osonenc de l’Any 2009.

J.E.
Aquest any, la gala de l’Osonenc de l’Any ha incorporat una novetat: el lliurament d’un premi solidari amb la intenció que tingui continuïtat en les properes edicions. La Fundació Puig-Porret de Vic va ser l’encarregada d’obrir el foc. Subvencionarà el 25% del cost del projecte del Servei de Vacances per a persones amb discapacitat intel·lectual d’Osona que són usuaris de l’Associació Sant Tomàs Parmo-Club Car. El pressupost del projecte, que beneficiarà un centenar de persones, és de 50.354 euros, dels quals la Fundació Puig-Porret en finançarà 12.589. La presidenta de la fundació, Anna Maria Carbonell, va ser qui va lliurar el xec a Toni Ramírez i Ricard Aceves, president i gerent de l’Associació Sant Tomàs Parmo, en el transcurs de la gala.

El Servei de Vacances del Club Car de Sant Tomàs pretén millorar la qualitat de vida de les famílies i persones amb discapacitat intel·lectual, facilitant que tant l’usuari com el seu entorn més proper puguin gaudir d’un període de vacances. Els mateixos usuaris trien el lloc on volen anar –d’entre l’oferta prevista– i les activitats a realitzar-hi. Els objectius del projecte són diversos, des d’oferir un respir tant a les famílies com als mateixos usuaris fins que els discapacitats puguin conèixer altres entorns diferents al seu habitual. S’intenta en cada cas que les persones que vagin de vacances siguin el màxim d’autònomes, controlant la seva higiene i estris personals, ús de diners, tenir cura de les instal·lacions que utilitzen, etc. Les destinacions previstes, en grups de 12 o de 15 acompanyats de monitors del Club Car, són Roses, Londres, Lleida, Mallorca, València, Rialp, Cambrils i Calders.

Anna M. Carbonell es va centrar, en el seu discurs, a explicar l’origen de la fundació que presideix i els seus principals objectius. El fundador va ser l’empresari vigatà Antoni Puig i Darnís, l’any 1929, juntament amb la seva dona, Enriqueta Porret, que va ser la primera presidenta del patronat. La finalitat de la fundació és ajudar els treballadors de la seva empresa, el Tint (encara n’hi ha de vius), a l’assistència social i beneficiència i a la promoció cultural. Els recursos procedeixen de l’administració del seu patrimoni immobiliari del carrer Verdaguer de Vic. L’any passat, la fundació va atorgar subvencions a 48 entitats.

Una vintena d’usuaris de l’Associació Sant Tomàs Parmo van assistir a la gala de l’Osonenc de l’Any, convidats especialment per EL 9 NOU. Durant la vetllada es va projectar un reportatge elaborat pels serveis informatius d’EL 9 TV en què usuaris del centre explicaven les seves vivències com a beneficiaris del projecte Servei de Vacances de l’any passat, amb fotos intercalades dels llocs que van visitar.