Només per a subscriptors d'EL 9 NOU. Si encara no n'ets, fes-te'n.
23/05/2008 - auditori Marià Vila d’Abadal del Sucre de Vic

Osonenca de l'any 2007: Montserrat Freixer

La votació dels lectors d’EL 9 NOU va convertir Montserrat Freixer, presidenta d’Osona contra el Càncer, en la guanyadora de la primera edició del premi Osonenc de l’Any, un guardó convocat per aquest periòdic amb motiu del trentè aniversari de la seva fundació. La gala d’entrega, emesa dimarts en directe per EL 9 TV, va reunir els finalistes, així com una representació de la classe política i de la societat civil osonenca.

Text: A. Danés/J. Serra
La vigatana Montserrat Freixer, presidenta de l’Associació Osona contra el Càncer, va guanyar el premi Osonenc de l’Any 2007, un guardó convocat per EL 9 NOU amb motiu del trentè aniversari de la seva fundació. La gala de la primera edició del certamen, organitzada dimarts al vespre a l’auditori Marià Vila d’Abadal del Sucre de Vic –i retransmesa en directe per EL 9 TV, amb presentació de la periodista Marta Simón–, va servir per desvelar el nom de la guanyadora. Després de les votacions dels lectors del periòdic –es van recollir 1.030 butlletes–, Freixer va ser escollida per davant dels altres quatre finalistes: Enriqueta Anglada (fundadora de la Coral Canigó de Vic), Josep Font (pedagog i director de l’escola L’Estel), Nando Jubany (cuiner amb estrella Michelin) i Ramon Viñas (president de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Osona). El premi Osonenc de l’Any, que va iniciar el recorregut amb l’elecció d’11 candidats, va reconèixer el treball de Freixer. Miquel Codina, president de Premsa d’Osona, empresa editora d’aquest periòdic, va lliurar-li el guardó, obra de la ceramista Roser Nadal.

Codina, després de definir Freixer com “una dona fantàstica”, va explicar que “EL 9 NOU sempre ha treballat per cohesionar la comarca i reforçar la identitat col·lectiva. Actes com aquest semblen demostrar-nos que aquest treball no ha estat en va”. L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, també va lloar el treball fet per la presidenta d’Osona contra el Càncer, a qui va qualificar com una persona “tenaç”. La guanyadora va rebre els aplaudiments de l’auditori, on hi havia una àmplia representació d’alcaldes i personalitats de la societat civil osonenca.

Agraïda per l’elecció i amb cert neguit a l’hora de pronunciar unes paraules, Freixer va recollir el guardó en nom de les persones que col·laboren per combatre la malaltia. La presidenta d’Osona contra el Càncer va recordar la feina feta en els darrers anys per la quarantena de juntes locals de l’associació, una tasca visualitzada durant el 2007 amb la campanya “Estimo la mama”, que va permetre finançar la compra d’un mamògraf digital per a l’Hospital General de Vic.

A.D./J.S.
Una dècada després de la seva fundació, Montserrat Freixer continua liderant Osona contra el Càncer, entitat creada per combatre la malaltia i ajudar els pacients que la pateixen. Darrere de la figura de Freixer, que abans ja havia encapçalat la junta de Vic de l’Associació Espanyola contra el Càncer, hi treballen un grup de persones que han aconseguit consolidar l’associació en el teixit associatiu d’Osona. Amb 2.400 socis i una quarantena de juntes locals arreu de la comarca, l’entitat ha multiplicat la tasca de donar suports als malalts, millorar la prevenció del càncer i fomentar la investigació que permeti la cura de la malaltia.

Osona contra el Càncer ha impulsat en els darrers anys desenes d’iniciatives. Durant el 2007, l’associació va activar la campanya “Estimo la mama”, destinada a l’adquisició d’un mamògraf digital per a l’Hospital General de Vic que permeti una detecció més fiable del càncer de mama. La campanya, resolta amb èxit, va recaptar més de 300.000 euros, quantitat suficient per finançar la compra de l’aparell. L’objectiu es va assolir a principis d’any.

Ylla-Català recull el guardó en nom d’Enriqueta Anglada
Josep Ylla-Català va recollir el guardó de finalista en nom d’Enriqueta Anglada, un reconeixement entregat per Josep Mas, director d’EL 9 NOU del Vallès Oriental. Anglada va excusar la seva presència perquè era de viatge. Aquesta vigatana va ser fundadora i directora de la Coral Canigó de Vic, i ara lidera la coral infantil Cabirol. També va presidir durant vuit anys el Patronat d’Estudis Osonencs, entitat des d’on treballa per fomentar la investigació i l’estudi científic i històric. Des de mitjan 2007, el Patronat d’Estudis Osonencs organitza diverses activitats per commemorar el 125è aniversari del descobriment del Temple Romà de Vic.

Josep Font, director de l’escola L’Estel
Reconegut pedagog en l’àmbit de l’educació especial, Josep Font dirigeix des de fa més de 30 anys l’escola L’Estel, el primer centre que va obrir l’Associació Sant Tomàs, entitat que l’any passat va celebrar el 40è aniversari. L’any passat l’escola L’Estel va fer un pas endavant per integrar els seus alumnes a la comunitat amb el trasllat del centre a l’edifici reformat de l’antic col·legi Sant Miquel de Vic. Després de rebre el guardó de mans de Josep Comajoan, director d’EL 9 TV, Font va “agrair sincerament aquest acte de reconeixement, així com el suport de la família, dels companys de L’Estel, dels alumnes i les seves famílies, i de l’Associació Sant Tomàs”.

Nando Jubany, cuiner amb estrella Michelin
Nando Jubany va obrir el 1995 el restaurant Can Jubany, a Calldetenes, i tres anys després obtenia la prestigiosa estrella Michelin, que el 2007 va reeditar per desè any consecutiu. Jubany s’ha fet un lloc en l’elit de la cuina catalana. Gestiona el Mas d’Osor a Viladrau, El Serrat del Figaró a Taradell i l’Hotel Mas Albareda a Sant Julià. També liderarà la cuina del futur espai gastronòmic que s’ubicarà a l’antiga fàbrica Moritz de Barcelona. Jubany es va mostrar exultant pel reconeixement, que va rebre de mans de Jordi Molet, director general d’EL 9 NOU i EL 9 TV: “No sóc de la comarca, sóc de Monistrol de Calders, però em sento un més de vosaltres. Aquí em sento estimat”.

Ramon Viñas, de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals
Ramon Viñas és el president de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Osona, que treballa per donar suport, informació i assessorament a les persones que ho necessiten. El 6 d’octubre de l’any passat, l’entitat presidida per aquest manlleuenc va ser l’encarregada d’organitzar a Vic la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, amb la participació de més de 1.300 persones de tot Catalunya. Després de recollir el guardó de mans de Manel Vilar, president de Catalana Televisió Local, Viñas va mostrar la seva satisfacció: “Entenc que és un reconeixement a l’associació, no a la meva persona. Jo només en sóc la cara visible. Gràcies als companys que hi inverteixen moltes hores de la seva vida”.