Núria Casamitjana, d’El Tupí, premi Osonenc de l’Any 2010
El lliurament del guardó del Premi Osonenc de l’Any es va fer aquest dimecres al vespre a L’Atlàntida de Vic. El reconeixement va recaure en Núria Casamitjana, responsable del menjador social d’El Tupí. L’elecció la fan, entre 12 candidats, els lectors d’EL 9 NOU a través d’una votació popular. Aquest any s’han rebut 1.350 butlletes. Núria Casamitjana, en el discurs que va fer com a guanyadora, va reivindicar que tots els usuaris són persones: “Són persones de diferents cultures i colors, però persones. Això és el més important”. També es va lliurar el premi solidari d’Unnim, que va recaure en l’institut Jaume Callís.
EL 9 NOU
Núria Casamitjana, responsable del menjador social El Tupí de Vic, va rebre aquest dimecres al vespre el Premi Osonenc de l’Any que anualment atorga EL 9 NOU en el marc d’una gala a L’Atlàntida i retransmesa en directe per EL 9 TV i EL 9 FM. El guanyador el decideixen els lectors d’EL 9 NOU per votació popular entre 12 candidats.
Aquests 12 candidats els havia escollit un jurat format per representants de diversos àmbits de la societat osonenca i periodistes d’EL 9 NOU i EL 9 TV. Després, des de principis d’abril fins al 18 de maig, els lectors del periòdic van poder fer les votacions per triar els finalistes (Núria Casamitjana, promotora d’El Tupí; Francesc Colomer i Marina Comas, premi Goya per la pel·lícula Pa negre; Lluís Soler, actor; Emili Teixidor, escriptor, i Anna Urpina, violinista), i el guanyador va resultar ser Núria Casamitjana.
Emocionada, Casamitjana va pujar a l’escenari a rebre el guardó –una reproducció de la portada d’EL 9 NOU amb ella de protagonista feta amb ceràmica per l’artista Roser Nadal– amb el públic dempeus i dedicant-li una sentida ovació que es va allargar durant gairebé dos minuts. Casamitjana va demanar que també pugés el seu marit, Marià Vilaró. “Som com un tàndem. Tots dos som els que empenyem El Tupí cada dia”, va explicar Casamitjana, que va rebre el guardó de mans del president de Prosa, l’empresa editora d’EL 9 NOU i propietària d’EL 9 TV. Codina va fer notar que rebre aquest reconeixement entre 12 candidats i amb 1.350 votacions “és una fita excepcional” i més encara “atenent la teva manera de ser, de fer i l’absència de propaganda i estructures que et podien haver donat una major projecció pública”. “La vida –va dir Codina– a vegades té coses com aquesta: descobreixes un tresor soterrat, amagat i discret que tot d’una et fascina”. Dirigint-se a Casamitjana, va dir: “Que els focus no t’enlluernin, que el teu tarannà es consolidi i que el teu cap, les teves mans i les teves cames tingui l’abast que han tingut fins ara”.
Aquest any El Tupí celebrarà el 7è aniversari del seu naixement, que va ser possible, entre altres, gràcies a l’ajuda dels claretians. En principi, havia de donar servei a vuit persones sense recursos per assegurar-se l’alimentació; ara, cada dia passen pel menjador de la rambla Sant Domènec entre 35 i 38 persones. Dinen i els donen una bossa amb el sopar i l’esmorzar de l’endemà. Van començar amb 6 voluntaris i ja en són 45.
Casamitjana, en la seva primera intervenció com a finalista, ja havia donat les gràcies als voluntaris: “Sense ells no hi hauria Tupí”. I va reivindicar que tots els usuaris són persones: “Són persones de diferents cultures i colors, però persones. Això és el més important. La nostra missió és acollir, valorar i estimar. Qui és que no vol ser acollit, valorat i estimat?”, va preguntar-se. La música dels Kibor va cloure una gala conduïda per la periodista Marta Simón i que havia obert l’alcaldessa en funcions per substitució de Vic, Anna Erra.
La banda de Centelles Kibor hi va posar la música
Els sons cubans i caribenys dels centellencs Kibor van animar la vetllada amb peces com La tarongina (Cançó de maig) o Dispara, cançons que formen part del Panoramica sonora, el primer disc de la banda. El grup, format per veterans de l’escena musical de la comarca, va néixer fa prop de tres anys arran precisament d’un altre esdeveniment amb EL 9 NOU com a protagonista: el festival benèfic que es va organitzar a benefici d’ADFO.
El subscriptor Jordi Noguera guanya el cap de setmana a Andorra
Per acabar la gala, entre les 1.350 butlletes que van participar en la votació de l’Osonenc de l’Any es va sortejar un cap de setmana a l’hotel Husa Mola Park de les Escaldes, a Andorra, al costat de Caldea. L’afortunat va ser el subscriptor Jordi Noguera, de Sentfores. El premi, gentilesa de Viatges Itinerari, és per a dues persones en règim de mitja pensió. A la foto, el moment en què Núria Casamitjana, com a mà innocent, va escollir la butlleta guanyadora.
Els dos principals protagonistes infantils de ‘Pa negre’
Francesc Colomer, de Manlleu, i Marina Comas, de Torelló, són els principals protagonistes infantils de la pel·lícula Pa negre, d’Agustí Villaronga, guardonada amb nou premis Goya. “La pel·lícula ha donat a conèixer Osona arreu del món i ha mostrat com es vivia a la postguerra”, va explicar Colomer. La seva companya de repartiment, Marina Comas, va recordar que amb “el que he vist aquests dies a alguns polítics de la comarca no els importaria que tornéssim a viure una època de pa negre; i és bo saber el malament que es viu amb odis perquè no torni a passar mai més”. Colomer i Comas han enamorat els amants del cinema. Rosa Serra, cap de publicitat edicions d’EL 9 NOU, els va lliurar el premi de finalistes en una candidatura conjunta.
Un gran 2010 per a l’actor manlleuenc Lluís Soler
L’actor manlleuenc Lluís Soler va ser un altre dels finalistes. Soler és un dels actors que no para mai. L’any 2010 es va estrenar la pel·lícula Caracremada, de la qual és el protagonista i que es va presentar al festival de Sant Sebastià. I al teatre, no ha parat, amb diverses obres portades arreu de Catalunya. Precisament, a causa del teatre, a Soler li va ser impossible ser present a L’Atlàntida perquè tenia funció al TNC amb l’obra El misantrop, de Molière. “M’ha sorprès molt la nominació i haver arribat a ser un dels cinc finalistes”, va dir Soler a través d’un vídeo enregistrat per adreçar-se a l’auditori. En nom seu va recollir l’obsequi l’actriu Dolors Ramon, que el va rebre de mans del director adjunt d’EL 9 NOU Josep Comajoan.
Emili Teixidor, pel·lícula i nou llibre el 2010
Vic L’escriptor rodenc Emili Teixidor va tenir doble protagonisme el 2010. Per una banda, la seva més famosa novel·la, Pa negre, va ser portada al cinema amb un gran èxit de crítica i públic. I per l’altra, va publicar una nova novel·la, Els convidats, un dels èxits editorials del Sant Jordi de l’any passat. Antoni Llach, alcalde de Roda de Ter en funcions, va recollir el premi en nom d’Emili Teixidor, que no va poder ser a L’Atlàntida per motius de salut. “He d’agrair la gran obra literària que ha fet l’Emili i l’orgull de ser rodenc que exporta a tot arreu. Gràcies a ell, i a Miquel Martí Pol, Roda és la capital cultural d’Osona”, va dir Llach. El lliurament del premi de finalista li va fer Teresa Molas, cap de màrqueting d’EL 9 NOU.
Una gran promesa del violí feta realitat
La vigatana Anna Urpina era fins fa poc una gran promesa com a violinista. Des del 2010, aquesta promesa es pot dir ja que és una realitat. Aquest any, Anna Urpina va entrar a formar part de la Jove Orquestra Gustav Mahler, una formació d’alt nivell amb músics procedents de tot Europa. Aquesta violinista formada a l’Escola de Música de Vic ja té una llarga trajectòria en el món musical tot i la seva joventut. “Està molt contenta; us dóna les gràcies. Molt contenta d’haver rebut aquest reconeixement”, va dir Clara Urpina, que va recollir el guardó en nom de la seva germana Anna, que es troba a Brussel·les estudiant. Jordi Molet, director general d’EL 9 NOU i EL 9 TV, li va lliurar el premi de finalista.
EL 9 NOU
L’institut Jaume Callís de Vic va guanyar el premi de reconeixement social patrocinat per l’Obra Social d’Unnim-Consell Territorial de Manlleu. El guardó, dotat amb 6.000 euros, el va lliurar el vicepresident d’Unnim, Joan Contijoch, a la directora de l’institut, Imma Andreu, pel desplegament del projecte Coopera. Aquest projecte estableix vincles de col·laboració entre el centre escolar i diferents entitats sense ànim de lucre.
Entre les entitats hi ha, per exemple, Creu Roja, Càritas, El Tupí o Tapís. La col·laboració pretén potenciar actituds de cooperació i voluntariat entre els alumnes. El projecte, adreçat a estudiants de tercer i quart d’ESO i Batxillerat, té dues branques. D’una banda, alumnes que ofereixen desinteressadament unes hores a la setmana, i d’altra banda, alumnes que han estat sancionats per haver fet faltes que dificulten la convivència al centre i que, com a alternativa a l’expulsió, se’ls proposa una tasca social perquè prenguin consciència dels fets i millorin el seu comportament. El nombre d’hores depèn de la sanció.
Contijoch va recordar que, quan està a punt de complir-se un any d’Unnim, el compromís de la nova entitat amb el territori és evident, i com a exemple va posar la institucionalització d’aquest premi solidari. “Són les obres de les persones que de manera desinteressada ajuden a moure aquesta societat tan convulsa”, va explicar Contijoch. La directora de l’institut, Imma Andreu, va tenir un reconeixement especial per Maria Dolors Ayats i Núria Ricart, les impulsores del projecte. Andreu va elogiar la bondat del projecte que, segons ella, dóna als alumnes “la possibilitat d’una creixença personal, treballar en equip i sumar esforços”. I també va voler trencar una llança en favor del professorat: “Aquest reconeixement compensa la imatge erosionada que té el professorat; reforça la convicció, la vocació i la responsabilitat que sempre tenim present”, va dir.