Només per a subscriptors d'EL 9 NOU. Si encara no n'ets, fes-te'n.
08/06/2012 - Teatre Eliseu de Roda

Osonenca de l'any 2011: Pilarin Bayés

Els lectors d’EL 9 NOU, amb les seves votacions, van elegir la ninotaire Pilarín Bayés Osonenca de l’Any 2011. La gala de proclamació es va fer aquest dimecres al Teatre Eliseu de Roda. Els quatre finalistes van ser el cuiner Manel Morera, el franciscà Lluís Rocaspana, el claretià Joan Soler i el president de la Creu Roja, Joaquim Vivas.

La il·lustradora vigatana Pilarín Bayés va ser distingida aquest dimecres, a Roda de Ter, com a Osonenca de l’Any 2011 per votació popular dels lectors d’EL 9 NOU. Va ser la més votada entre els 12 candidats proposats per un jurat, reduïts després a cinc finalistes. Pilarín, que va dir que no mereixia el premi i que el ressò mediàtic de l’últim any “segur que m’ha empès una mica”, agafa el relleu de Núria Casamitjana, del menjador social El Tupí.

EL 9 NOU
El primer cop que va pujar a l’escenari encara com a finalista –li va tocar ser la primera, per ordre alfabètic–, Pilarín Bayés ja va dir que molt més que ella mereixien el premi els altres quatre finalistes, de qui va dir que eren tots ells “uns gegants de bondat”. Es referia al cuiner Manel Molera, els sacerdots Lluís Rocaspana i Joan Soler i el president de Creu Roja d’Osona, Joaquim Vivas. Va dir que amb ells compartia una cosa, i és que “jo també treballo molt”, però que hi havia una gran diferència: “Jo sempre faig el que em dóna la gana, mentre que ells treballen per als altres”. Minuts més tard, altre cop a l’escenari ja per recollir el premi de mans del president de Premsa d’Osona, Miquel Codina, insistia en la mateixa idea: “Els altres osonencs proposats són fenomenals, i penso que les obres a les quals cal contribuir i a les quals cal empènyer són les dels altres quatre finalistes”.

Pilarín Bayés va sumar aquest dimecres, a Roda de Ter, una nova ovació a les moltes que ha tingut durant aquest últim any, en què ha commemorat els 50 que porta dedicant-se al món de la il·lustració. Al llarg del 2011 va viure, entre altres coses, la concessió de la Medalla d’Or de la Ciutat de Vic i l’exposició retrospectiva “El circ de la Pilarín”, al Museu de l’Art de la Pell, per la qual van passar més de 6.000 persones i que ha tingut continuïtat amb la mostra del Palau Robert de Barcelona. Segons ella, el ressò que ha tingut aquest particular Any Pilarín “també m’ha donat una empenteta per al premi”.

La definitiva, però, va ser l’elecció per part dels lectors d’EL 9 NOU, que majoritàriament la van considerar mereixedora del títol d’Osonenca de l’Any 2011. En total, per a la votació d’aquest any es van rebre 1.550 butlletes. Els lectors podien escollir entre 12 candidats de diferents àmbits, proposats per un jurat en reconeixement a la tasca feta durant l’any passat. De tots ells, els cinc més votats passaven a la gala final on va desvetllar-se, finalment, el nom del guanyador. Pilarín Bayés agafa el relleu a Núria Casamitjana, responsable del menjador social El Tupí, Osonenca de l’Any 2010. Anteriorment ho havien estat el llavors president d’Òmnium Cultural d’Osona, Jeroni Vinyet (2009); el metge Xavier Gómez-Batiste (2008) i la presidenta de l’associació Osona contra el Càncer, Montserrat Freixer (2007).

La gala d’entrega va fer-se aquesta vegada des del Teatre Eliseu de Roda de Ter. L’alcalde del municipi, Jordi Serra, va ser l’encarregat de donar la benvinguda i felicitar d’entrada els cinc finalistes, tots presents a l’acte, agraint-los la seva tasca i el seu compromís social en un moment que la crisi la fa especialment necessària. En els mateixos termes s’expressava al final de l’acte el president de Premsa d’Osona, Miquel Codina, després de donar el premi a Pilarín Bayés. Segons ell, tots els nominats “són exemple de generositat, esperit de servei i de solidaritat amb els que ho passen més malament”. Un dels moments emotius de la nit va ser la intervenció de Joaquim Vivas, un dels finalistes. Després de lloar les virtuts de la resta de finalistes, va emocionar-se quan va referir-se a la seva dona, que es trobava entre el públic.

La proclamació va ser a quest dimecres, en una gala al Teatre Eliseu de Roda de Ter

Amb la música de Guillem Ramisa & el teu pare
Per amenitzar la gala de l’Osonenc de l’Any hi va actuar el grup Guillem Ramisa & el teu pare, format pels rodencs Guillem Ramisa, guitarra i veu, i Bernat Gurt, cajón, i al contrabaix, Jaume Coll, de Muntanyola. El grup va interpretar sis temes compostos per Ramisa, que fa poc va anunciar que el grup es dissolia.

Jaume Pujol guanya el cap de setmana d’hotel
Per acabar la gala, entre les 1.550 butlletes que van participar en la votació de l’Osonenc de l’Any es va sortejar un cap de setmana per a dues persones a l’Hotel NM Suites de Platja d’Aro. L’afortunat va ser el subscriptor
Jaume Pujol, de Vic. El premi és una gentilesa de Viatges Itinerari. La butlleta la va treure de la caixa la mà innocent de Pilarín Bayés.

Manel Morera: “Cuinar és estimar”
El xef del Restaurant Torres Petit de Manlleu va rebre el premi com a finalista de mans de la cap de Publicitat d’edicions d’EL 9 NOU, Rosa Serra. En una intervenció que va farcir de tocs d’humor, ell mateix va subratllar, repetint-la, la idea central que volia transmetre: “Cuinar és donar, i donar és estimar”, va dir. Un reconeixement a tota la gent que passa hores entre fogons per donar menjar als seus, i que ell exporta, fora del seu restaurant, col·laborant amb el menjador social El Tupí. Emotiu va ser, també, l’agraïment a “dues persones molt especials”: la seva parella, Neus, i el seu germà, Xavier.

Lluís Rocaspana: sant Francesc i Martí i Pol
El pare franciscà, que fa poc ha celebrat al Remei de Vic els seus 50 anys de sacerdoci, va aprofitar la seva intervenció per recordar la figura de sant Francesc d’Assís, que “el 1225 va trepitjar terres osonenques”, com va recordar. I aprofitant que es trobava a Roda de Ter va citar la figura de Miquel Martí i Pol, perquè “estic segur que alguna cosa hi ha d’esperit franciscà en la seva obra”. Rocaspana, a qui va donar el premi com a finalista el director adjunt d’EL 9 NOU Josep Comajoan, va agrair el reconeixement i el va fer extensiu a “moltes i moltes persones a qui hem d’agrair moltíssimes coses”.

Joan Soler: “No demanem carnets d’identitat”
El sacerdot claretià de Vic va rebre el premi com a finalista de mans del director adjunt d’EL 9 NOU Jaume Espuny. Fidel al seu perfil d’home compromès amb els drets socials, als quals ha estat vinculat des de sempre, va tenir abans que res un reconeixement “pels milers d’homes i dones” que lluiten cada dia per fer-los avançar i va dir que si alguna cosa defineix el Casal Claret és que “no demanem carnets d’identitat a ningú, perquè hi ha identitats que maten, sinó només l’ADN que tots portem en el fons del nostre cor que és la capacitat d’un respecte per a tots els homes i dones”.

Joaquim Vivas: “19.000 hores de voluntariat”
El president de Creu Roja d’Osona, el manlleuenc Joaquim Vivas, va tancar les intervencions dels finalistes després de rebre el premi de mans del director general d’EL 9 NOU, Jordi Molet. Va tenir paraules d’elogi per a la resta de nominats, de qui va recordar anècdotes personals, i va centrar-se després en el reconeixement als 253 voluntaris de la Creu Roja que dediquen “més de 19.000 hores” a tasques de voluntariat a la comarca. Va tancar la seva intervenció definint els tres conceptes que marquen el seu ideari o “trípode”, com en va dir: “Compromís, humilitat i generositat”.

Una gala itinerant que aquest any arribava a Roda

Aquesta ha estat la cinquena gala de l’Osonenc de l’Any convocada per EL 9 NOU des del 2007. Des d’aleshores, i sempre retransmesa en directe per EL 9 TV, ha passat pel Sucre de Vic, Calldetenes, Torelló, L’Atlàntida de Vic i, aquest dimecres, el Teatre Eliseu de Roda de Ter. Conduïda per Marta Simón, aquest any va tenir com a novetat que el senyal televisiu es va poder seguir, també, a través d’EL9NOU.CAT.