Només per a subscriptors d'EL 9 NOU. Si encara no n'ets, fes-te'n.
12/06/2015 - Centre Cultural Can Costa i Font de Taradell

Osonenc de l'any 2014: The Santperencs 4G

The Santperencs 4G, el jove equip de robòtica de Sant Pere de Torelló que en quatre ocasions ha estat campió estatal de la FIRST Lego League, va ser proclamat aquest dimecres guanyador del premi Osonenc de l’Any 2014, que concedeix el grup EL 9 NOU. La gala, retransmesa per EL 9 TV, es va fer al Centre Cultural Can Costa i Font de Taradell i va comptar amb l’actuació de Guillem Roma, acompanyat de la seva germana Marta i de Guillem Plana. Els altres quatre finalistes eren Carles Furriols, Mercè Generó, Toni Ramírez i Joan Redorta.

Xavier Bardolet
The Santperencs 4G, el jove equip de robòtica de Sant Pere de Torelló que en quatre ocasions ha estat campió estatal de la FIRST Lego League, va ser proclamat aquest dimecres guanyador del premi Osonenc de l’Any 2014, que concedeix el grup EL 9 NOU. La gala, retransmesa en directe per EL 9 TV i conduïda per Esther Rovira, va omplir la sala d’actes del Centre Cultural Can Costa i Font de Taradell. Els germans Guillem i Marta Roma i Guillem Plana van posar la música en una vetllada que, per sobre de tot, va tornar a ser un homenatge al compromís social i la solidaritat de la comarca en el camp de l’atenció a les persones. “Tots us heu de sentir guanyadors perquè tots sou els millors en el vostre àmbit”, va assegurar l’alcalde en funcions de Taradell, Lluís Verdaguer, en el discurs de salutació.

The Santperencs 4G van ser escollits pels lectors d’EL 9 NOU a través de les gairebé 1.500 butlletes rebudes durant les últimes setmanes per a l’edició d’aquest any del premi, que era ja la vuitena. Van ser finalistes Tati Furriols, president de la Fundació Doctor Trueta; Mercè Generó, de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO); Antoni Ramírez, president de l’Associació Sant Tomàs, i Joan Redorta, de l’Associació per la Sostenibilitat Humana, Ecològica i Social (ASHES), que atén persones de més de 80 anys que estan soles.

Tots ells van assistir a la gala i van rebre un primer reconeixement com a finalistes. Com sempre, un jurat format per professionals de Premsa d’Osona, SA i persones de diferents àmbits havien elaborat una primera llista de 12 noms, de la qual els lectors d’EL 9 NOU van acabar decidint els cinc finalistes. En les intervencions prèvies a la proclamació dels guanyadors, tots cinc van agrair el suport rebut tant per part del primer jurat com pels vots que els van portar fins a la final. En tots els casos eren perfils d’un marcat caràcter social. També The Santperencs 4G, embrancats ara en el seu projecte Clik, un dispositiu que ha de permetre facilitar la comunicació als infants que tenen dificultats per fer-ho a causa de malalties neurològiques.

Un cop proclamats guanyadors, Pol Ayats, Sara Famada –en nom del seu germà Marc, que no hi va poder assistir–, Sergi Font, Biel Jiménez i Ricard Casanovas van voler dedicar el premi al germà d’aquest últim, Martí, que va morir el novembre passat amb només 8 anys a causa d’un tumor cerebral. “Ell ha estat la inspiració i la força per a aquest nostre projecte”, van dir. Alternant-se en l’ús del micròfon, es van mostrar especialment feliços, després dels premis de robòtica obtinguts dins i fora de Catalunya i de l’Estat, per un reconeixement “tan entranyable i que ens honora”, com és el d’Osonencs de l’Any. “Això ens converteix en ambaixadors de la nostra comarca i és una gran responsabilitat”, van dir.

Com a guanyadors, The Santperencs 4G també van tenir paraules de reconeixement i admiració per als altres quatre finalistes, “tots ells grans persones i d’una llarga trajectòria”, i a qui per aquest motiu també van fer mereixedors del premi. Com a detall simpàtic van agrair “al club de pares i avis” dels seus amics, “que compren EL 9 NOU i ens han votat”. L’agraïment final va ser directament del petit robot que els acompanyava: “Moltes gràcies per fer-nos viure aquesta nit tan especial”, li van fer dir.

Fa poques setmanes, The Santperencs 4G van quedar subcampions estatals de la FIRST Lego League a les Canàries. Això els donava dret a participar per quarta vegada a la final mundial dels Estats Units. Hi van acabar renunciant, però, per centrar els seus esforços en el desenvolupament del Clik, que ja han presentat en diversos fòrums i ha captat l’interès de famílies. Una de les relacions més directes és amb la Fundació Hospital Sant Joan de Déu, de Barcelona, on The Santperencs han assistit més d’una vegada a presentar el seu projecte. L’última, el 4 de juny passat, en una jornada formativa adreçada a nens i nenes, en què van poder conèixer el Clik.

Pel que fa a la resta d’intervencions de la vetllada, els finalistes van subratllar el caràcter solidari de la comarca i el treball compartit des de diversos fronts quan es tracta d’atendre les persones. “Les entitats socials estem agraïts a molta gent en comú”, va resumir el president de l’Associació Sant Tomàs, Antoni Ramírez. Els voluntaris, com a col·lectiu, també van tenir protagonisme. “Què faríem, sense voluntaris? El món s’ensorra”, va assegurar Joan Redorta, ara al capdavant de l’associació ASHES després de molts anys, entre altres tasques, presidint Càritas Arxiprestal. Mercè Generó, que es va acabar emocionant en el seu discurs, va dir que el reconeixement al Centre Mèdic Psicopedagògic “s’ha de fer extensiu als 76 professionals que hi treballen”, com també als 1.020 usuaris dels diferents serveis de salut mental que s’han atès durant el 2014. I va fer una crida a l’optimisme, tot i el context de crisi, també davant del repte que representa la construcció del nou edifici de salut mental a Vic, al costat de l’Hospital Universitari (HUV), que ja està en marxa i on s’han de concentrar els diferents serveis repartits actualment per la ciutat. També va ser emotiu el testimoni de Tati Furriols, president de la Fundació Trueta, dedicada a la recuperació i reciclatge de medicaments, que va tenir un record pels membres fundadors ja desapareguts –l’entitat va celebrar el 2014 el seu 20è aniversari– i va llegir unes paraules d’un dels seus treballadors, malalt mental, que valorava que des de la Trueta “podem enviar esperança i llum” a gent que ho necessita i que cal donar resposta “als països pobres que ens criden demanant ajuda”.

El president del Consell d’Administració de Premsa d’Osona, SA, Miquel Codina, va tancar la gala amb un reconeixement personal a tots els finalistes, de qui va lloar la seva tasca, i un de concret per a The Santperencs 4G, per la seva proposta “rupturista” però, al mateix temps, igualment carregada de sensibilitat social i solidaritat. “Representeu aquesta clau de volta que ha de posar cada vegada més la tecnologia al servei de les persones”, va dir. I no es va quedar curt en els elogis a la resta de finalistes: “Quantes vides heu salvat i quanta il·lusió per viure heu retornat”, va dir a Tati Furriols. “Hi ha un premi millor que poder ajudar més de 1.000 persones en un any?”, va preguntar retòricament a Mercè Generó. “Junt amb l’Hospital i la UVic, Sant Tomàs completa la trilogia de projectes guanyadors que han bastit aquesta comarca”, va dir a Antoni Ramírez. I a Joan Redorta li va recordar que “ja et vaig conèixer desinteressat com ara, solidari i sempre al servei de la gent, de Càritas i, en definitiva, de la vida. Per mi has estat un mestre”, va dir Codina.

X.B.
La gala de l’Osonenc de l’Any va començar a les 9 del vespre i es va allargar durant poc més d’una hora. Com sempre, entre presentacions de finalistes i discursos, la música osonenca també hi va ser present. Aquesta vegada, de la mà del manlleuenc Guillem Roma, acompanyat per la seva germana, Marta i Guillem Plana al baix. El seu estil desenfadat i optimista va impregnar els agraïts minuts musicals amb alguns dels temes del seu tercer disc, Nòmades, com El salt, La tendència natural, El teu llit, The sunny site of the street i El senyor, on fins i tot ja va incorporar The Santperencs a la lletra. I al final, content com sempre, va saludar el públic mostrant-se encantat d’haver pogut participar a la gala, amb anècdota inclosa (vegeu la secció de Cromos). El trio va ser un altre dels grans aplaudiments de la nit.

Carles ‘Tati’ Furriols, de la Fundació Doctor Trueta
Va rebre el premi de mans de Josep Mas, director d’EL 9 NOU del Vallès Oriental. Va llegir un text d’un dels treballadors: ““Amb 15 quilòmetres travant-me les cames per anar a buscar l’aigua que ens castiga amb la malaltia, arribo a casa amb la gana que em devora per dintre; i que a vegades vencem i altres, ens mata”. A la Trueta, manats per la consciència d’aquesta realitat, fem el que podem per enviar esperança i llum a gent a qui aquesta història és propera. És clar que els països pobres ens criden demanant ajuda. Un crit impactant que no hauria de deixar indiferent a ningú”.

Mercè Generó, Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona
Va rebre el premi de mans de Rosa Serra, cap de Publicitat d’EL 9 NOU. Va felicitar la resta de finalistes, amb la majoria dels quals “ens uneixen molts anys d’experiència treballant a la comarca”. Va tenir paraules d’agraïment per als 76 professionals de la fundació, guiats “per la passió per la feina, l’excel·lència en el treball, la visió emprenedora i la mirada posada en les persones que atenem”. “Darrere de cada història d’èxit hi ha molts anys d’esforç i sacrifici”. En el cas del CMPPO, ja en són 37. Es va emocionar quan va agrair el suport dels amics i de la seva família.

Antoni Ramírez, de l’Associació Sant Tomàs
Va rebre el premi de mans de Josep Comajoan, director adjunt d’EL 9 NOU d’Osona i el Ripollès. Es va felicitar pels avenços que, de mica en mica, ha aconseguit el reconeixement i integració social de les persones amb discapacitat intel·lectual. “Els primers anys ens tocava cobrir les seves necessitats més bàsiques. Avui, estem evolucionant cap al món laboral, l’esport, el lleure i l’habitatge, i continuem treballant per aconseguir la plena integració en l’entorn”. Va donar les gràcies a les entitats i clubs esportius col·laboradors, com l’AEC Manlleu, per la seva implicació.

Joan Redorta, de l’ASHES
Va rebre el premi de mans de Jaume Espuny, director adjunt d’EL 9 NOU d’Osona i el Ripollès. ASHES és l’Associació per la Sostenibilitat Humana, Ecològica i Social. Va repartir agraïments, els primers per a la família: “Això és un joc que ens omple el cor però hi ha persones que ho permeten i ho aguanten, perquè en el fons han estimat molt i han suportat molt”, va dir. I va agrair el suport de les institucions per on ha passat, des de l’Ajuntament de Malla fins a la Mancomunitat o Càritas Arxiprestal. “I un reconeixement a la meva Església, que m’ha aportat valors”.

Ester Busquets, de Roda de Ter, guanya el sorteig
Com sempre, entre totes les butlletes rebudes per elegir l’Osonenc de l’Any –aquest cop, prop de 1.500– es va sortejar una estada al Balneari Blancafort de la Garriga. L’afortunada va ser Ester Busquets i Alibés, de Roda de Ter.

“Fem una comarca més potent i unida”, diu Lluís Verdaguer

L’alcalde en funcions de Taradell, Lluís Verdaguer, va exercir d’amfitrió de la vetllada. Va felicitar els nominats i els finalistes per a Osonenc de l’Any. “Haver arribat fins aquí ja és una manera que us pugueu sentir guanyadors”, va assegurar. Verdaguer també va felicitar EL 9 NOU per organitzar aquesta gala i va dir que era “un encert” fer-la rotatòria per diferents punts d’Osona. “És una manera de fer una comarca més potent i unida”.