Només per a subscriptors d'EL 9 NOU. Si encara no n'ets, fes-te'n.
29/05/2009 - Teatre-Auditori de Calldetenes

Osonenc de l'any 2008: Xavier Gómez-Batista

EL 9 NOU va lliurar aquest dimarts el premi Osonenc de l’Any a l’oncòleg Xavier Gómez Batiste, escollit guanyador en una votació popular dels lectors del periòdic. L’acte de lliurament del premi es va fer en el decurs d’una gala al Teatre-Auditori de Calldetenes retransmesa en directe per EL 9 TV. A la foto, Gómez Batiste, amb la seva dona i els fills.

Aquesta era la segona edició del premi, que es va estrenar l’any passat amb motiu del 30è aniversari d’EL 9 NOU.

EL 9 NOU
L’oncòleg Xavier Gómez Batiste va ser proclamat Osonenc de l’Any 2008 aquest dimarts al vespre en el decurs de la gala que EL 9 NOU i EL 9 TV van organitzar al Teatre-Auditori de Calldetenes.

D’aquesta manera, culminava un procés iniciat al març amb l’elecció de 12 candidats per part d’un jurat format per representants de la societat civil osonenca i periodistes d’EL 9 NOU. L’elecció del guanyador, però, es va fer a través d’una votació popular dels lectors del periòdic durant els mesos d’abril i maig. Al final, el guanyador va ser l’oncòleg Xavier Gómez Batiste. Els altres quatre candidats més votats, i per tant finalistes, van ser l’empresari Joan Font; l’escriptor Antoni Pladevall; l’atleta amb cadira de rodes Roger Puigbò i la filòloga Dolors Solà. Tots ells van prendre part en una gala, retransmesa en directe per EL 9 TV i conduïda per la periodista Marta Simón. L’alcalde de Calldetenes, Jaume Mas, que exercia d’amfitrió, va donar la benvinguda i va cedir el protagonisme als finalistes. Tots ells van rebre de record una escultura de la ceramista Roser Nadal. El moment més esperat, però, va arribar amb l’anunci del guanyador: Gómez Batiste va ser qui va tenir més vots entre les 700 butlletes que van participar al concurs. “No m’ho esperava; això supera les meves expectatives i les de la família”, va dir abans de declarar-se “emocionat” per la concessió del guardó. Llicenciat en Medicina per la UAB i especialista en Medicina Interna i Oncologia, va ser director adjunt i cap del servei d’Oncologia de l’Hospital de la Santa Creu de 1982 a 1988 i, des de l’any passat, assessora l’Organització Mundial de la Salut en cures pal·liatives. “Són el millor indicador de la dignitat d’un poble”, va dir Gómez Batiste després d’elogiar el paper pioner que ha tingut Osona en aquest camp. Miquel Codina, president de Prosa, l’empresa editora d’EL 9 NOU, li va lliurar el guardó: la reproducció d’una portada del periòdic amb la notícia que ha estat escollit Osonenc de l’Any. Aquest premi “és el reconeixement a una persona que ha excel·lit en la seva activitat i contribueix a fer d’Osona una comarca més dinàmica, moderna i solidària” i, alhora, “és un homenatge a tots els que s’esforcen per fer les coses bé en l’àmbit professional, social, associatiu o esportiu”, va dir Codina.

Un nom de referència mundial
El de Xavier Gómez Batiste és un nom de referència mundial. Després de l’experiència a l’Hospital de la Santa Creu, on als anys vuitanta ja va organitzar un sistema pioner d’atenció a les persones que pateixen malalties terminals o progressives, Gómez Batiste (a la foto recull el guardó de mans de Miquel Codina, president de l’editora d’EL 9 NOU) ha esdevingut un referent en aquest àmbit. Ho demostra el fet que ara col·labora amb l’Organització Mundial de la Salut des de l’Institut Català d’Oncologia i que és president de la Societat Espanyola de Cures Pal·liatives. Nascut a Torelló, origen que segons va dir ell mateix imprimeix un caràcter especial, durant el seu discurs també es va declarar “osonenc” i, de fet, quan els compromisos professionals li ho permeten, viu a cavall de Tavèrnoles i Vic.

Joan Font, també finalista, no va poder assistir a l’acte
L’empresari Joan Font, un dels fundadors del grup Bon Preu, va ser un dels finalistes al premi però no va poder assistir a l’acte de lliurament de guardons. Font va ser votat en qualitat de propietari del grup Bon Preu, una empresa amb més de 3.000 treballadors i cent establiments escampats per tot Catalunya. Per la seva tasca al capdavant del Grup Bon Preu, però també per tota l’àmplia trajectòria d’èxits professionals que l’avalen, l’any passat va ser reconegut amb el premi d’honor de la Fundació Lluís Carulla. Un guardó que la Fundació atorga a persones o entitats que han ajudat a enfortir la consciència nacional i el sentit de pertinença als països de llengua catalana.

Alcaldes i representants d’entitats van ser a la gala
L’acte de concessió de l’Osonenc de l’Any va ser seguit per diversos alcaldes i representants d’entitats de la comarca. Hi era el delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Fàbrega, a més del president del Consell Comarcal i alcalde de Centelles, Miquel Arisa, i el de Calldetenes, Jaume Mas, que va fer d’amfitrió, així com una desena d’alcaldes més. També hi havia representants de Caixa Manlleu, de la UVic, membres del jurat i la guanyadora de la primera edició de l’Osonenc de l’Any, Montse Freixer. Després de l’acte, que va durar poc més d’una hora, es va servir un refrigeri a l’entrada del Teatre-Auditori de Calldetenes. La gala del premi es farà cada any en una població diferent.

Dolors Solà, la llengua i cinc anys dels ‘Pastorets de tots colors’
“Com va dir Johan Cruyff en referència al Barça, si no guanyem, el que compta és el camí d’arribada fins aquí”. Així definia Dolors Solà, directora del Centre de Normalització Lingüística d’Osona, la sensació per haver estat finalista del premi Osonenc de l’Any. Solà ha impulsat el Centre per on han passat 2.900 persones per aprendre o millorar el català. Des del Consorci també s’han impulsat les parelles lingüístiques, que actualment ja són 180 a tot Osona, i els Pastorets de tots colors, una iniciativa que uneix dalt de l’escenari persones immigrants i també d’arrels osonenques des de fa cinc anys. El director d’EL 9 NOU, Jaume Espuny, li va lliurar el premi.

Antoni Pladevall, l’escriptor del paisatge i la gent d’Osona
L’escriptor de Taradell Antoni Pladevall va mostrar-se molt agraït per haver estat finalista del premi Osonenc de l’Any. “Perquè”, va dir, “l’ofici d’escriure és solitari i veure com rep resposta del lector és reconfortant”. Pladevall va guanyar l’any passat el Premi Carlemany amb la seva darrera obra, La papallona negra. Doctor en Filologia Clàssica, Pladevall combina la docència amb l’escriptura, i tot i que va començar fent poemaris ha assolit l’èxit amb les seves quatre novel·les, posicionant-se com una de les veus més interessants de la literatura catalana. La cap de Publicitat d’EL 9 NOU, Rosa Serra, li va lliurar el premi.

Roger Puigbò, un campió d’Espanya en atletisme amb cadira de rodes
Roger Puigbò es va iniciar en l’atletisme en cadira de rodes el 1993 i des del 2005 que competeix amb el Club Atlètic Vic. L’atleta de Sant Julià participa cada any en una trentena de proves d’àmbit nacional, estatal i internacional, tant de pista com de fons en carretera. El 2008 va fer una gran temporada coincidint amb els Jocs Paralímpics. Especialitzat en mitja i llarga distància, va ser cinquè a la cursa dels 800 metres a Pequín, on va establir un nou rècord estatal, i es va proclamar campió d’Espanya en 800, 1.500 i 5.000 metres. Josep Comajoan, director d’EL 9 TV, li va lliurar el premi.

I el cap de setmana en un hotel de S’Agaró se’n va a Sant Hipòlit
A l’elecció de l’Osonenc de l’Any hi van participar més de 700 lectors, que són els que van fer la classificació de finalistes i van decidir, finalment, el guanyador. D’entre totes les butlletes es va sortejar una estada de cap de setmana a l’hotel de quatre estrelles S’Agaró. L’estada és per a dues persones amb règim de mitja pensió i és una gentilesa d’Itinerari Viatges. El guanyador, extret del grup de butlletes durant la gala, va ser Josep Miró Deordal, de 60 anys, de Sant Hipòlit de Voltregà. Miró és subscriptor d’EL 9 NOU des de l’any 2002 i la seva butlleta va ser extreta per Xavier Gómez Batiste.